Megszólalt az Európai Unió a lengyelországi rakétacsapásokkal kapcsolatban: véget kell vetni a vérontásnak

Pénzcentrum2022. november 16. 13:34

Elítélte a Lengyelországot és Ukrajnát ért rakétacsapásokat Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára szerdán nyilvánosságra hozott közleményében, és támogatását fejezte ki mindkét országnak. Az uniós védelem szorosabb európai együttműködést és a tagállami kiadások növelését igényli a hiányzó katonai képességek megerősítése érdekében - jelentette ki kedden az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

 "A lehető leghatározottabban elítélem az Ukrajnát és Lengyelországot sújtó, válogatás nélküli rakétacsapásokat" - fogalmazott Marija Pejcinovic Buric, majd hozzátette: a vérontásnak azonnal véget kell vetni.

Az európaiaknak arra van szükségük, hogy a béke és a biztonság késedelem nélkül visszatérhessen a kontinensre - tette hozzá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdai Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy az éjszaka folyamán kapcsolatban ált kollégájával, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akit biztosított az EU külügyi tanácsának teljes támogatásáról.

Végezetül úgy fogalmazott: "kiállunk Ukrajna mellett, különös tekintettel a polgári infrastruktúrát ért hatalmas erejű orosz csapásokra", amelyek - mint írta - Ukrajnán túli területeket is érintettek, köztük áramszüneteket okoztak a Moldovai Köztársaságban is.

Címkék:
unió, európa, európai unió, európai bizottság, ukrajna, oroszország, ukrán, orosz, tanács, lengyelország, európai tanács, lengyel, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, rakéta,