Ledobta a kormány a napelembombát: érdemes most telepíteni, vagy felejtsük el a zöld terveket?

Pénzcentrum2022. október 15. 15:32

"Alig három hónappal a drasztikus energia áremelkedések után azzal szembesültünk, hogy a megugró napelem erőmű igényekre nem az engedélyek, hanem a totális stop a válasz. De mi a megoldás? Érdemes napelemet telepíteni?" - teszi fel a kérdést legújabb videójában a SzakiEllenőr. A szakértő ahhoz ad tippeket, kinek érdemes most napelem telepítésben gondolkodnia és milyen módon.

Az október 13-i Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggeszti a kormány. Akik ezt követően telepítennek, azokra már új szabályozás fog vonatkozni, tehát a megtermelt energiát csak a saját háztartásában használhatja fel. Ez rengeteg magyar háztartás terveit érintheti. A napelemes szakma értetlenül áll a döntés előtt, közlésük szerint mivel a tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek.

Egy európai uniós irányelv értelmében a jelenlegi elszámolási rendszer eleve csak 2023. december 31-ig maradhatott volna érvényben. Az elszámolási rendszer módosítása tehát évek óta benne van a levegőben. A hirtelen tett bejelentés azonban most váratlanul érhette mind a lakosságot, mind a napelemes szakmát. Főként, hogy a rezsiszabályozás változás miatt rengetegen terveztek most beruházni napelembe, így csökkentve a gáz- valamint az áramfogyasztásukat. Mivel a részletszabályok még nem ismertek, nagy a bizonytalanság, kinek és milyen napelemrendszert érdemes telepítenie.

A SzakiEllenőr legújabb videója ebben a bizonytalan helyzetben próbál tanácsot adni azoknak, akik a közeljövőben tervezték a napelemek beszereltetését:

Címkék:
otthon, kormány, rezsi, áram, rezsicsökkentés, napelem, változás, bejelentés, rendelet, energiaválság, rezsiemelés,