Ide jutottunk: már most sokkal kisebb lakást kapunk ugyanannyiért pénzért, mint tavaly ilyenkor

Pénzcentrum2022. szeptember 21. 12:32

Fejér megyében közel felére csökkent az újépítésű ingatlanok aránya 2021-hez képest, és az új házakra és lakásokra átlagosan elköltött összeg két év alatt mindössze egymillió forinttal emelkedett, viszont ennyiért már csak a korábbinál két teljes értékű szobával kisebb otthon vásárolható. Kelendőbbek lettek a panellakások, de 2022-ben is a családiházak teszik ki az eladások 77%-át Fejér megyében. A megye legkeresettebb területe a megyeszékhely és környéke, itt zárult a régiós tranzakciók több mint negyede, de a fővároshoz közel eső területek, a Velencei-tó vonzáskörzete és Bicske is népszerű a vásárlók körében.  

A Fejér megyei ingatlanokat sem kerülte el az általános áremelkedés, az itt található otthonok átlagos négyzetméterára 2021-hez képest 12%-kal emelkedett, 2020-hoz képest viszont nagyobb az árváltozás, 36%-kal lettek drágábbak az ingatlanok. 2022-ben átlagosan 30,4 millió forintért találtak új otthont maguknak azok, akik Fejér megye mellett tették le voksukat, míg 2019-ben jelentősen alacsonyabb áron, 21,2 millióért keltek el ezen a területen az ingatlanok – írja közleményében a Duna House.

A KSH adatai szerint 2021-ben Fejér megye székhelye, Székesfehérvár lett az egyik legdrágább a megyeszékhelyek között, itt átlagosan 624 ezer forintba kerül egy újépítésű ingatlan négyzetmétere. „Az újépítésű ingatlanok aránya jelentősen visszaesett a tavalyihoz képest, míg 2021-ben a megyei üzletzárások 13%-a új ingatlanra vonatkozott, addig 2022-ben ez az érték már csak 7%. A vevők idén átlagosan egymillió forinttal költöttek többet, mint 2020-ban, azonban ezért a közel 54,5 millió forintos összegért fokozatosan egyre kisebb alapterület járt az évek előrehaladásával. 2020-ban egy 150 négyzetméter nagyságú otthont is kaphatott a vásárló, idén már csak egy 35 négyzetméterrel szerényebb méretűre futotta ebből a keretből.” - árulta el a hálózati tapasztalatok alapján Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő cég PR- és elemzési vezetője.

Ahogy az elmúlt három évben, úgy 2022-ben is főként családiházakat bocsátottak áruba Fejér megyében, az összes tranzakció 77%-a vonatkozott erre az ingatlantípusra. Az elmúlt időszak legértékesebb házára 2021-ben szerződtek a megyében. A gárdonyi, 207 négyzetméter alapterületű családiház 156 millió forintért talált új tulajdonost. Az elmúlt másfél évben a megye legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlana szintén egy velencei-tavi ház. 1,1 millió Ft-os áron kelt el négyzetméterenként egy jó állapotú, 28 m2-es nyaraló idén augusztusban Velencén, a vízparttól mindössze 1 km-es sétatávra. Az ingatlanközvetítő jelenlegi kínálatában található legdrágább Fejér megyei családi ház egy kápolnásnyéki, különleges hangulatú luxusotthon, ami 2,1 millió Euróért keresi új lakóját.

A panellakások szárnyalása a vidéki lakótelepeken is észlelhető, a járványidőszak alatti visszaesést követően idén 7 százalékponttal emelkedett a házgyári lakások népszerűsége. A 2021-es átlagos négyzetméterárnál 41%-kal kerülnek többe ezek az otthonok, 2022-ben így a Fejér megyei átlagot nézve, 486 ezer Ft/m2 árral kell kalkulálnia annak, aki a rezsivédett panelek közül vásárolna. A megyeszékhelyen 2022-ben az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál 566 ezer forint volt, a második legdrágább település a panelek szempontjából Bicske, ezután pedig Dunaújváros következik, ahol átlagosan négyzetméterenként 357 ezer forintért lehet panellakást kapni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„Az ingatlanpiaci szempontból is változatosnak mondható Fejér megye széles palettán kínálja az eladásra váró otthonokat az érdeklődőknek. A legtöbb tranzakció Székesfehérváron és a megyeszékhelyet körülvevő agglomerációban zárult, a szinte már fővárosi elővárosnak számító velencei-tavi települések népszerűsége még mindig jelentős, emellett a szintén Budapest közeli Bicske is keresettnek számít.” - árulta el a szakértő.

Címkék:
otthon, ingatlan, drágulás, infláció, ingatlanpiac, ház, millió, legdrágább, megye, újépítésű, ingatlanok, árdrágulás, fejér megye,