Így készül a hagyományos szilvalekvár és a darabos szilvadzsem: kezdődik a befőzés

Pénzcentrum2022. augusztus 26. 08:13

Gyakran mondják a hozzáértő nagymamák, hogy ha nem áll meg benne a kanál, akkor az nem szilvalekvár – sz igaz is a híres szatmári szilvalekvárra. A szatmári-féle klasszikus szilvalekvárt készíttett el apró módosításokkal a HelloVidék. Nézzük, hogyan készítsük sütőben és fazékban!

Fazékban vagy sütőben érdemes készíteni a szilvalekvárt? Milyen fűszerek illenek a szilvához és milyen más gyümölcsökkel, vagy talán zöldségekkel érdemes párosítani a szilvát? Mikor és hogyan szüreteljük le a szilvát, hogyan tároljuk és dolgozzuk fel őket? Mire figyeljünk oda a szilvafa gondozása során, hogy a lehető legideálisabb terméshozammal tervezhessünk a szilvaszezonra?

Tisztítsuk meg a szilvákat minden szennyeződéstől, nyissuk fel őket és távolítsuk el a gyümölcsök magjait. Kockázzuk fel őket kisebb darabokra, majd egyszerűen tegyük az egészet egy jó nagy lábasba és kezdjük kis lángon főzni, folyamatos kevergetés mellett – a szilva hamarosan levet ereszt. 4-5 óra alatt a szilvánk teljesen elpépesedik, besűrűsödik – ne feledkezzünk meg a kevergetésről, mert az alja leéghet! Hagyományosan a szilvalekvárt egészen addig főzzük, „míg a kanál meg nem áll benne” – nos, ez azért egy kis túlzás, a lekvár nyugodtan lehet folyékony, hiszen ahogy kihűl, kissé sűrűsödik az üvegben.

Hozzávalók

  • 3 kg érett szilva (nemtudom szilva, besztercei vagy más magyar fajta)
  • ízlés szerint fahéj, vanília vagy más fűszerek

A lekvárt sütőben is el lehet készíteni. Hogy hogyan, illetve hogy milyen szilvafélék őshonosak Magyarországon, miért ilyen híres a szatmári szilvalekvár, és hogyan kell gondozni a szilvafát a HelloVidék cikkében olvasható.

Címkék:
gyümölcs, kert, vidék, fa, szilva, lekvár, hellovidék,