Kiderült melyik Magyarország legjobb megyéje: mi lehet a titkuk?

Pénzcentrum2022. április 12. 08:10

Megvizsgáltuk Magyarországon mi a boldogság receptje. A hosszú tanulás, a vállalkozás, a család nagy szerepet játszik a boldogság megtalálásában, és az, hogy Veszprém megyébe költözzünk. De mit tud ez a megye, amié a fél Balaton?

Nagyon népszerű Veszprém megyek, a legfrissebb kimutatások szerint itt a legboldogabbak a magyarok. A rendszerváltás előtt Veszprém megye a hazai vegyipar fellegvára volt, ami 1989 után darabjaira hullott szét. A megyét a kutatóintézetekből kivált mérnöki csapatok mentették meg, amelyek az autóipar fontos beszállítói lettek. Évtizedes szenvedés után magára talált a megyei építőipar is, a Balaton északi partjára épülő turizmust pedig még a koronavírus-járvány sem tudta teljesen bedönteni, de azért komoly kieséseket okozott. A Hello Vidék felkutatta, hogy mit is tud ez a megye, milyen gazdasági, demográfiai változások történtek itt az elmúlt egy évben!

Az országos tendenciával ellentétben élénkült a lakásépítési kedv. Veszprém megyében 2021-ben 43%-kal nőtt (országosan 1,7%-kal mérséklődött) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz képest. Összesen 310 lakást vettek használatba, 46%-ukat kisebb városokban, 38%-ukat községekben, fennmaradó részüket a megyeszékhelyen. Elsősorban a kisvárosokban kivitelezett lakásoknál regisztrált növekedés élénkítette a megyei lakásépítési piacot. Az új lakásoknak 57–43%-os arányban természetes személyek, illetve vállalkozások voltak az építtetői, mindkét körnél jelentősen nőtt az építési aktivitás.

Költöznél? Nézz szét a lakáshitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Munkanélküliségi rátában is jól teljesít a megye, hiszen Veszprém megyében tavaly a 15–74 éves népesség 64,4%-a, 166 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,5%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 1,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól. A munkaerőpiacon 164 ezer fő foglalkoztatottként, 2 ezer fő munkanélküliként jelent meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban nem csak jó dolgok történnek ebben a megyében, a Hello Vidék kiemelte azt is, hogy bizony ebben a megyében nem olyan erősek a fizetések, sőt, országosan itt több a közúti baleset is, ráadásul a turisták is elmaradoztak a koronavírus alatt.

Címkék:
Balaton, magyarország, vidék, megye, veszprém, hello vidék,