Fontos hírt kaptak magyar áramszolgáltató ügyfelei: így rendeződhet a helyzetük

Pénzcentrum2021. december 16. 13:36

Budapest, 2021. december 16. - A 90 napra felfüggesztett JAS Budapest Zrt. helyett az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátására az EMoGÁ Észak-Magyarországi Gáz Kereskedelmi Kft.-t, míg az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A fogyasztóknak 90 napjuk van új szerződéses partnert találni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. december 9-ei határozatával a JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (JAS Budapest Zrt.) földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 2021. december 17-től 90 napra felfüggesztette.

A Hivatal intézkedett a felhasználók földgázzal való biztonságos ellátása érdekében, amelynek keretében a felfüggesztő határozat közlését követő 2021. december 10. és a felfüggesztés kezdete közötti időszakban a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő felhasználóinak részéről jelentkező földgázigény kielégítését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja a földgáz biztonsági készlet ilyen esetekre elkülönített mennyiségéből.

Ezzel párhuzamosan a Hivatal ajánlati felhívást tett közzé a hatályos földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel rendelkező földgázkereskedők felé a felfüggesztett kereskedő felhasználónak ellátására, majd a beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbbet kiválasztotta és ezzel új földgázkereskedőt jelölt ki 2021. december 17. és 2022. március 17. közötti időszakra.

A MEKH az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára a vonatkozó jogszabály alapján az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t, mint egyedüli egyetemes szolgáltatásra jogosult kereskedőt jelölte ki végső menedékes ellátásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiahivatal felhívja az érintett felhasználók figyelmét, hogy a kijelölési időszak 90 napján belül a jogszabályban foglalt szabályok mentén szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel, vagy másik földgázkereskedővel és felmondhatják a jogszabály alapján létrejött szolgáltatási jogviszonyt, illetve folyamatban lévő kereskedőváltás esetén, ha a felhasználó új földgázkereskedője a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő lenne, a kereskedőváltás során a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő helyébe a kijelölt földgázkereskedő lép.

A felhasználók ellátása a kijelölést követő 90. napig áll fent, amennyiben a fentebb jelzett módon nem szerződnek a kijelölt földgázkereskedővel vagy kereskedőváltás keretében nem állapodnak meg másik földgázkereskedővel, úgy a 90. napot követően saját maguknak kell gondoskodni az ellátásukról.

Címkék:
gáz, energia, Budapest, gázszolgáltató, energiaszolgáltató, mekh, december, magyar, energiaszolgáltatók,