Egyszerű babfőzelék recept: Fejtett babfőzelék, tejfölös babfőzelék, illetve babfőzelék konzervből

Pénzcentrum2021. július 31. 15:03

Bármikor előfordulhat velünk, hogy a modern, közkedvelt fogások mellett valami igazán klasszikus, magyaros ételre vágyunk, ami még a nagyi konyhájában volt jól bejáratott fogás. Tipikus ilyen étel a tejfölös babfőzelék, avagy fejtett babfőzelék. Gondoltad volna, hogy a klasszikus babfőzelék konzervből is készülhet?

A magyarok egyik közkedvelt receptje, az ősidőkre visszavezethető tejfölös babfőzelék füstölt hússal sosem megy ki a divatból, éppen ezért itt az ideje, hogy felelevenítsük, hogyan zajlik a babfőzelék recept készítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a fejtett babfőzelék és a babfőzelék gyorsabb verziója, a babfőzelék recept konzervből!

Mi a különbség a sólet és a babfőzelék között?

Habár az ízvilága mind a sóletnek, mind a babfőzeléknek hasonló, két teljesen eltérő ételről beszélünk. A klasszikus babfőzelék (konkrétan a tejfölös fejtett babfőzelék) egy egyszerű, magyaros főzelék, ami alapesetben főtt babból áll és a főzőlé behabarásával sűrítjük be, illetve, hogy a babfőzelék tartalmasabb legyen, gyakran használunk hozzá füstölt húst, is. A sólet ezzel szemben egy autentikus zsidó étel, ami egy lefedett agyagedényben, hosszú időn keresztül sütött, húsos, babos egytálétel, aminek a különlegessége, hogy egy-egy darab héjastól belehelyezett tojást is tartalmaz. Mind a sólet, mind a babfőzelék recept megér egy próbát, mert nagyon laktató és ízben gazdag ételek!

Habart babfőzelék vagy babfőzelék tejföl nélkül?

Gyakori kérdés, hogy létezik-e fejtett babfőzelék tejföl nélkül, azaz babfőzelék habarás nélkül (habár a klasszikus fejtett babfőzelék habarással készül, ez a verzió kedvez a glutén- vagy laktózérzékenyeknek). A tejfölös babfőzelék recept készülhet habarás nélkül is, ugyanis más élelmiszerekkel is elérhetjük a kívánt kinézetet, állagot – sűríthetjük a főzelékünket például étkezési keményítővel, a tejfölt pedig helyettesíthetjük egy kis kókusztejszínnel, hogy olyan legyen, mintha a tejfölös babfőzelék habarással készült volna.

Fejtett babfőzelék füstölt hússal

A fejtett babfőzelék hozzávalói

  • 300 g fejtett bab (száraz tarkabab vagy vesebab)
  • 250 g füstölt sertéshús (füstölt csülök, tarja vagy oldalas)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • 3 ek búza finomliszt
  • 2 ek tejföl

Fejtett babfőzelék recept

  1. Előkészületként a száraz babot előző este beáztatjuk, hogy másnap készen álljon a babfőzelék készítéséhez.
  2. A zsíron dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a babot és a füstölt húst (ne kockázzuk fel!). Fűszerezzük borssal és babérlevéllel (a sóval csínján bánjunk, mert a füstölt hús sós!), majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Amikor mind a bab, mind a füstölt hús megfőtt (körülbelül 2 óra alatt), vegyük ki a húst, majd készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, amit felengedünk a babfőzelék füstös főzővizével. Keverjük vissza a fazékba a habarást, majd forraljuk össze.
  4. Kínáljuk a felvágott füstölt hússal, de ízlés szerint azt vissza is keverhetjük a főzelékbe. Ne felejtsük el a friss kenyeret a babfőzelék mellé!

Tejfölös babfőzelék konzervből recept

Mivel a fejtett babfőzelék hosszú ideig készül, sokaknak nincs sem kedve, sem ideje kivárni, míg elkészül a babfőzelék recept. Ha gyorsan kell, hogy elkészüljön az étel, javasoljuk, hogy készüljön a babfőzelék konzervből, ami eleve puha babszemeket és ízes lét tartalmaz – így is lehet belőle finom tejfölös babfőzelék!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dinszteljünk meg egy kevés sertészsíron egy hagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a 2-3 db babkonzervet és forraljuk össze, végül habarjuk be! Ha hiányoljuk a füstölt hús ízét, javasoljuk, hogy a hagyma dinsztelésével egy időben tegyünk fel sülni néhány karika lángolt kolbászt is!

Címkék:
hús, recept, étel, főzés, bab, receptek, magyaros ételek,