Bérleti szerződés minta 2021: Hogyan történik a bérleti szerződés felmondása?

Pénzcentrum2021. június 12. 18:02

A legtöbb magyar számára nem ismeretlen téma valamilyen vagyontárgy, leggyakoribb esetben egy lakás vagy egy gépjármű bérlése. Bármilyen ingatlant vagy ingóságot veszünk bérbe, a határozott, ritkábban határozatlan idejű bérleti szerződés rögzíti a bérlés időtartamát, illetve annak keretfeltételeit.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan néz ki a bérleti szerződés minta 2021 és a bérleti szerződés felmondása minta 2021, mi a bérleti szerződés minta 2021 lényege, miért fontos a bérleti szerződés megkötése albérlet vagy például gépjármű bérbeadása esetén? Tudd meg, mikor érvényes egy bérleti szerződés, mikor jár le a bérleti szerződés minta 2021, illetve mi történik, ha a bérleti szerződés lejárta megtörtént, de az albérlő nem költözik ki a lakásból!

Mi a bérleti szerződés?

A bérleti szerződés egy bizonyító erejű okirat, ami a bérbeadó és a bérlő között jön létre, általában határozott, ritkábban határozatlan időtartamra vonatkozólag. A bérleti szerződés minta meghatározza, hogy mi a bérleti szerződés tárgya (például egy ingatlan, amelyet tulajdonosa albérletként futtat), illetve milyen kötelezettségei vannak a bérlőnek (például az albérlet rendeltetésszerű használata).

A bérleti szerződés mint bizonyító erejű okirat leggyakoribb esetben egy szimpla magánokirat (tartalmazza a bérbeadó és a bérlő adatait, aláírását) vagy teljes bizonyító erejű magánokirat, amelyet két tanú erősít meg. A bérleti szerződés a tárgyától függően lehet ellenjegyzéssel ellátott magánokirat vagy közokiratba foglalt szerződés is.

Határozott vagy határozatlan idejű bérleti szerződés?

Mind a bérbeadói, mind a bérlői oldalnak megvannak a maga rémhírei, ami sajnos okot adhat a bizalmatlanságra. Mindannyian hallhattunk már olyan történeteket, amikor egy problémás bérlő összerúgta a port a szomszédsággal, tűrhetetlen állapotúra lelakta az ingatlant vagy fordított esetben éppen a bérbeadó kobozta el a kauciót néhány karcolásra hivatkozva. Mivel bármelyik eshetőség előfordulhat, mindkét félnek szükséges a bérleti szerződés mint biztosíték, ugyanis bizonyító erejű okirat hiányában az okozott problémák kártérítés nélkül maradnak, érvényes bérleti szerződés nélkül nem történik jogorvoslat.

A bérlő és a bérbeadó is jobban jár a határozott idejű bérleti szerződés megkötésével, ami albérlet esetében általában egy év. Az egy év lejárta után a bérleti szerződés érvényessége megszűnik, ekkor - ha a felek nem állapodnak meg a bérleti szerződés meghosszabbítása, vagy a határozatlan időtartamra történő bérleti szerződés módosítás kapcsán - a bérlő már nem jogosult tovább arra, hogy használja az ingatlant, ingóságot.

Mikor érvényes egy bérleti szerződés?

Határozatlan idejű bérleti szerződés esetén a bérleti szerződés akkor érvényes, ha az okiratban foglaltak nem ütköznek jogszabályokba vagy nem jogszabályi megkerüléssel jöttek létre, ha erkölcsileg nem megkérdőjelezhető a bérleti szerződés tartama, illetve ha kizárható az uzsora.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén a bérleti szerződés érvényét veszti, ha a bérleti szerződés tévedés vagy közös tévedés útján keletkezett, ha szándékos megtévesztés céljával kötötték azt, ha jogellenes fenyegetés útján köttetett, illetve, ha a bérleti szerződés feltűnő értékaránytalanságról árulkodik. A bérleti szerződés érvényét veszti akkor is, ha határozott időtartamra lett kötve, ám egyik fél sem törekszik arra, hogy a bérleti szerződés időtartamát meghosszabbítsák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit tartalmaz a bérleti szerződés minta 2021?

A bérleti szerződés minta adatai illeszkednek az ingatlan bérleti szerződés minta 2021 évi követelményeihez, éppen ezért nyugodtan megalkotható egy ingatlan bérleti szerződés a következő kötelező elemek használata alapján:

  • A bérbeadó adatait (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, SZIG);
  • a bérlő adatait (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, SZIG);
  • a szerződés tárgyának adatait (például egy albérlet esetén az ingatlan címét, helyrajzi számát, esetleg annak a műszaki adatait);
  • az óvadék, más néven kaució mértékét (albérlet esetén jellemzően 1-3 havi lakbér, az elégedetlen tulajdonos anyagi követeléseit ebből az összegből bírósági eljárás nélkül kielégítheti);
  • a bérleti szerződés időtartamát (pl. 1 évre szóló, határozott idejű bérleti szerződés), a bérleti szerződés kezdő- és a lejárati dátumát;
  • a bérleti szerződés feltételeit (a bérlő nem lakhatja le az albérletet, különben veszít a kaucióból stb.).

A bérleti szerződés felmondása

A bérleti szerződés mindkét oldalról felmondható, azonban attól függően, hogy a bérleti szerződés határozott vagy határozatlan időtartamra szól, a kötelezettségek eltérőek lehetnek. Határozatlan idejű bérleti szerződés esetén mindkét fél bármikor felmondhatja a szerződést. Határozott idejű bérleti szerződés esetén mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak kötelessége tartani magát a megadott (pl. 1 éves) időtartamhoz, ha csak nem születik más megállapodás közös megegyezéssel.

A bérleti szerződés pontjaiban rögzített feltételeknek megfelelően a felek rendkívüli okokból felmondhatják a szerződést. Tipikus eset például, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a számlákat, ha a szomszédok panaszkodnak az albérlő rossz magaviseletére (pl. csendháborítási esetek), vagy ha a bérbeadó érzékeli, hogy az ingatlant lelakják, nem rendeltetésszerűen használják vagy megszegik a szerződést (pl. a bérlő bérbe adja másik személynek).

Mit tartalmaz a bérleti szerződés felmondása minta 2021?

A bérleti szerződés felmondása egy rövid magánokirat, amelyben a bérlő és/vagy a bérbeadó rögzíti a bérleti szerződés felmondásának a dátumát és a bérleti szerződés felmondásának az okát. A bérleti szerződés felmondása, illetve annak megszűnése esetén a bérbeadó átvizsgálja a bérbeadott ingatlan állapotát és ennek fejében történik meg a felek között az elszámolás a kaució összegéből.

Lejárt bérleti szerződés albérlő nem költözik ki

A tulajdonosok egyik legnagyobb rémálma a problémás bérlő, aki nem költözik ki az albérletből a bérleti szerződés felmondása után sem. Aggodalomra azonban semmi ok: ha a bérleti szerződés szabályosan került megkötésre (nincs a háttérben etikátlanság vagy csalás), akkor a bérleti szerződés a tulajdonost/bérbeadót védi és azonnal élhetünk a jogorvoslat lehetőségével, az albérlőt pedig hatósági úton kötelezhetjük az ingatlan elhagyására vagy más bérbe adott tárgy visszaadására.

Címkék:
otthon, lakás, albérlet, szerződés, albérlő, bérleti díj, szerződéskötés, határozott idejű szerződés,