Kiderült a grillmesterek féltett praktikája: így lesz vegyszerek nélkül is makulátlan a rostély

Pénzcentrum2021. június 4. 16:48

Egyre népszerűbb a grillezés Magyarországon, a jó idő beálltával pedig egyre gyakrabban kerülnek elő a sütők. A legtöbben azonban durva vegyszerekkel szabadulnak meg a legkeményebb szennyeződésektől. Persze, a profik tudják, hogy drága tisztítószerek nélkül is ugyanolyan jó eredményt lehet elérni: mutatjuk, milyen módszereket használnak a grillmesterek!

A jó idővel kezdetét veszi a grill- és BBQ-szezon, az elmúlt években Magyarországon is fokozatosan egyre népszerűbbé vált a kerti sütögetés, amin a 2020-as pandémiás év nagyot löhetett. Szinte nincs olyan nagyáruház, ahol ne lehetne grillsütőket kapni, azonban nem mindegy, milyet vesz az ember. A fontosabb kritériumokat ebben a cikkben szedtük össze.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb termékcsoport egyébként a hagyományos gömbgrilleké, amelyek általában szénnel működtethetők, aminek az eredménye a valódi füst. A baj csak az, hogy ezek profi használatához nem árt a gyakorlat, a hőszabályozás ugyanis nem megy egyik napról a másikra. A piacon azonban sok a silány darab, a szakértők szerint azonban 30-50 ezer forintért már remek belépő szintű gömbgrilleket lehet vásárolni, de a határ a csillagos ég.

Viszont a jó sütő nem minden! A tökéletes hús elkészítése éppen annyira múlik a szakács ismeretein, és azokon a praktikákon, amelyek a profiknak már a kisujjában vannak. Most ezekből gyűjtöttünk össze párat!

Mielőtt nekikezdenél...

Sütés előtt érdemes rendesen letakarítani, mielőtt nekiállunk a sütésnek, ám a grilltisztítószerek jellemzően durva vegyszereket tartalmaznak, amelyekkel azért nem túl jó, ha érintkeznek a kajával. Ha el akarod távolítani a rozsdát és fertőtleníteni szeretnéd a grillt, használhatsz egy egyszerű citromot. Csak vágd félbe, és dörzsöld be a grillrácsot, majd várd a kívánt hatást.

A sütő belsejében is maradhatnak elszenesedett ételmaradékok, ezektől a legegyszerűbb módon úgy szabadulhatsz meg, ha lefújod WD-40-el. Hagyd állni 5-10 percig, majd töröld át a sütő belsejét tisztítószeres, majd tiszta vízzel.

Így tisztíts a sütés után

Az egyik legjobb rácstisztítási módzerhez nem kell más, csak egy hagyma, és némi olaj! Szúrj egy fél, növényi olajba mártott hagymát egy drillvillára, és súrold át vele a forró rostélyt. A hagyma enzimjei lebontják a szennyeződéseket, az olaj pedig segít felpuhítani a ráségett, zsíros szennyeződéseket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik nagyszerű módja a grill tisztításának a nedves újságpapír. Sütés után csak tegyél a még meleg rácsra egy jó vizes újságot egy órára, csukott fedéllel. Meg fogsz lepődni, milyen könnyen lejön utána a kosz.

A szénre is érdemes figyelni!

Tárold a faszénbrikettet légmentesen záródó műanyag zacskóban, mivel a faszén nagyon könnyen magába szívja a nedvességet, és nem lesz olyan könnyű meggyújtani.

Ha mégsem tudod rendesen begyújtani a szenet, akkor gyújtófolyadék helyett próbáld ki a cukrot! Amint a cukor meggyúllad, gyorsan lebomlik, és segít begyulladni a makacskodó faszénnek. Egyszerűen csak szórj egy kis cukrot a parázsra, mielőtt tovább próbálkozol a begyújtással.

Címkék:
vegyszer, grillezés, sütés, tisztítás, grill, grillszezon,