Megdőlt a halolaj-tévhit: fölöslegesen tömjük magunkba az omega-3-at?

Pénzcentrum2021. február 1. 14:05

A halolaj tartalmú készítmények nagyon népszerűek Magyarországon, rengetegen szedik az omega-3-at étrend-kiegészítőként. De vajon tényleg hasznosak ezek a tabletták? Megelzhetőek így a szív- és érrendszeri betegségek? Komoly vizsgálatokat végeztek a témában és kiderült, hogy nem feltétlenül igaz, amit a reklámokból hallunk!

Rengetegen szednek különféle omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket Magyarországon, mivel úgy tartják, a halolajjal megelőzhetőek a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések. Azonban az utóbbi időben több szakember is állította, hogy a készítmények nem sokat érnek: egészen a közelmúltig a Harvardtól az American Heart Association-ig minden szaktekintély a halolajas kiegészítőket ajánlotta azoknak, akik nem fogyasztanak elegendő halat.Azonban aggodalmak merültek fel a kereskedelmi halolaj-kiegészítők esetleges szennyezettsége miatt, valamint a túlhalászást is fokozta a kereslet növekedése - a feltételezett előnyök pedig nagyrészt elfeledtették ezeket az aggályokat.

Aztán 2010-ben egy tudományos cikk szerzői egyetértettek abban, hogy az omega-3 zsírsavak kevés szerepet játszanak az aritmiák, a szívinfarktus és a szívelégtelenség csökkentésében. A vizsgálatok eredményei is arra jutottak, hogy az ilyen étrend-kiegészítők valójában nem csökkentik a szívroham vagy a halál kockázatát.

2018-ban a kutatók egy nagy metaanalízis eredményeit tették közzé, amelyben tíz különböző klinikai vizsgálat során a szívbetegségben szenvedő (vagy annak kialakulásának nagy a kockázattal kitett) betegek omega-3-at, vagy placebót szedtek. Összességében kimutatták, hogy nincs jelentős összefüggés az étrend-kiegészítők szedése és a fatális, vagy nem fatális koszorúér-betegség, vagy bármilyen nagyobb vaszkuláris elváltozásközött, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem megalapozott ezeket a termékeket ajánlani azoknak, akiknek kórtörténetében valamilyen szívkoszorúér-betegség van.

Ezt edd inkább helyette!

2020 novemberében a kutatók új adatokat osztottak meg egy nagy, placebo-kontrollos vizsgálatról, amelyen több mint 13 000 olyan ember vett részt, akik szívbetegségben szenvedtek, vagy kockázati csoportba tartoztak. A vizsgálaton 22 különböző országból vettek részt páciensek, akik napi 4 gramm omega-3-at fogyasztottak, ami nagy dózisnak számít. Kiderült, hogy a halolaj még ebben az adagban sem jelentett semmit a betegségek megelőzése szempontjából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Személy szerint nem hiszem, hogy túlbecsültük volna az omega-3 hasznosságát. De lehet, hogy alábecsültük a hatásait, ha az omega-3-at rendes táplálékkal visszük be, nem pedig kiegészítőkből. Hiszen az omega-3 iránti megszállottság akkor kezdődött, amikor megfigyelték, hogy a Grönlandon élő őslakos népeknél sokkal alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása, mint a közelben élő dánoknál

- mondta Monica Reinagel táplálkozási szakértő. Hiszen a grönlandi inuitok sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztottak omega-3-at, de nem a halolaj-készítményekből. A halak, amelyeket az északi-sarkvidéki vizekből halásztak, a hagyományos étrendjük alapvető elemei voltak, nagyon kevés vörös húst vagy baromfit ettek. A közeli dánok viszont sokkal kevesebb tengeri halat, és sokkal több friss és pácolt húst ettek - idézte fel.

Tehát, ha omega-3-kiegészítőket adunk olyanoknak, akik továbbra is sok marhahúst vagy baromfit fogyasztanak, nem biztos, hogy ugyanolyan hatása lesz, mintha a húsok helyett halat ennének. Ha vacsorára például grillezett lazacot eszel, nem csak a halakban található omega-3 zsírsavakat és más tápanyagokat viszel be a szervezetedbe, hanem a pácolt, sűlt húsok összes kevésbé egészséges zsírját és nátrium-nitritjét is kihagyod

- hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a jó minőségű halolaj-kiegészítők nem olcsók, és a befektetés nem is biztos, hogy megtérül. Monica Reinagel szerint lehet, hogy ezt a pénzt érdemes inkább jó minőségű, "rendes" halra elkölteni, hogy hetente kétszer vagy háromszor az kerüljön az asztalra.

Címkék:
otthon, szívbetegség, tudósok, szív és érrendszeri megbetegedés, tápanyag, kapszula, étrend-kiegészítő, reklámok, északi sark, sarkvidék, klinikai halál, túlhalászás,