Ez a magyar válás-valóság: 1000 emberből ennyien szinte biztos, hogy elválnak

NapiCsárt2020. július 10. 16:48

Meghökkentő, de balti, illetve az északi európai országokban bődületesen sok válás történik lakosságarányosan. Ez például az jelenti, hogy a csúcs-váló országokban átlagosan 1 000 főre 1,4 emberrel több válás jut, mint például Magyarországon. Hazánk egyébként abszolút az EU-s lista hátsó részén helyezkedik el, nálunk csupán 7 országban történt arányait tekintve kevesebb válás a vizsgált időszakban.

Évtizedről évtizedre egyre több és több házasság szűnik meg az Európai Unióban. 2017-ben például átlagosan ezer uniós lakosra 2 darab válás jutott, ami több mint kétszerannyi, mint 1965-ben, amikor csupán 0,8 - derült ki az Eurostat jelentéséből. Az egyes tagországok válási statisztikái között ráadásul meghökkentően nagyok az eltérések.

Így például 2018-ban magasan Lettországban és Litvániában történt a legtöbb válás ezer főre számolva, számszerűen 3,1 mind a két országban. Ez az eredmény még a második, harmadik országot is utcahosszal előzi, ugyanis Dániában 2,6, míg Svédországban 2,5 válás jutott 1 000 lakosra a vizsgált időszakban.

Loading...

Ahogy az a statisztikán látszik a válások élbolyában leginkább a balti, illetve északi országok vannak. Ehhez képest Magyarország abszolút a lista alsó fertályában helyezkedik el. 

Hazánkban ugyanis 2018-ban 1 000 lakosra 1,7 válás jutott.

Ezzel holtversenyben ugyanannyi, mint Lengyelországban, úgyhogy mögöttünk csupán 7 ország végzett. Ezek között van természetesen az az ország is, ahol messze a legkevesebb válás történt arányosítva, Málta. Két éve Máltán ugyanis 1 000 főre csupán 0,7 válás jutott, ami kevesebb, mint amennyi 1965-ben az EU-s átlag volt!

Belgiumnak, Németországnak, Írországnak, Ciprusnak és Franciaországnak sajnos nincsenek meg az összesített 2018-ra vonatkozó adatai, de Írországot azért mégis érdemes kiemelni, mert 2017-ben holtversenyben Máltával itt történt arányaiban a legkevesebb válás az EU-ban.

Kis magyar válás-valóság

A KSH statisztikái alapján 2018. egy kiugróan pozitív év volt Magyarországon a válások szempontjából, ugyanis 60 éve nem volt annyira kevés válás hazánkban, mint két éve. Ez a rég nem látott szám ráadásul ezer lakosra vetítve is meghozta gyümölcsét, utoljára Magyarországon - 2018. előtt - 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1962-ben volt olyan, hogy 1 000 lakosra 1,7 válás jutott.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy Magyarországon 1964 és 2017 között folyamatosan, minden egyes évben 1 000 lakosra legalább 2 válás jutott összesen. 2017-ben volt először olyan ennyi év után, hogy ez az arányszám 1,9-re csökkent. 

Célszerű ezen felül azt is kiemelni, hogy bár a nemzetközi összehasonlítás 2018-as adatokkal dolgozik, Magyarországon a KSH adattárában már elérhetőek a hivatalos 2019-es statisztikák is. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy hazánkban nem sikerült tartani a 2018-as rekordév számait, ugyanis 

1 év leforgása alatt 2018-2019 között több mint 600-al nőtt a válások száma Magyarországon.

Ezer főre vetítetve ez még mindig átlagosan 1,8 válást jelent, ami bár továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható, nem tudni, hogy elindulta-e esetleg egyfajta visszapattanásra vagy ezen a szinten beállt a válások száma hazánkban.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, házasság, magyarország, válás, eurostat, chart,