Nem olvassák le már a gáz- és villanyórákat sem: eszerint fizetnek majd az ügyfelek

Pénzcentrum2020. március 20. 15:30

Az NKM elosztó társaságai tovább csökkentik a személyes érintkezéssel járó tevékenységeiket, ezért ideiglenesen felfüggesztik az áram- és gáz fogyasztásmérők leolvasását. Az újabb óvintézkedés célja az ügyfelek és munkatársak egészségének, biztonságának megóvása, a koronavírus további terjedésének megakadályozása. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szintén felhívta a felhasználók figyelmét a mérők éves leolvasásával és a hitelesítési mérőcserékkel kapcsolatos változásokra, és kéri a fogyasztók fokozott körültekintését.

NKM

A vállalat eddig számos olyan óvintézkedést hozott, amelynek célja a koronavírus terjedésének megelőzése, lassítása, illetve ügyfeleik, munkatársaik, partnereik és családtagjaik egészségének megóvása, ugyanakkor a folyamatos és minőségi áram- és gázellátást továbbra is biztosítja.

Az NKM Földgázhálózati Kft., az NKM Áramhálózati Kft. és az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. - az eddig megtett óvintézkedések mellett úgy döntött, ideglenesen leállítja az áram- és gázfogyasztásmérők személyes leolvasását. Az éves elszámoló számlák kiállításáról és az ehhez esetleg szükséges mérőállás közlés módjáról a későbbiekben részletesen tájékoztatja ügyfeleit a vállalat.

A társaság már korábban döntött ügyfélszolgálati irodáinak ideiglenes bezárásról, valamint a személyes érintkezéssel járó elosztói, hálózati munkák csökkentéséről, felfüggesztéséről. Emellett a társaság döntött arról is, hogy tartós számlatartozás miatt egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki a szolgáltatást.

Annak érdekében, hogy az NKM továbbra is biztosítani tudja a folyamatos és biztonságos áram- és gázellátást, a szakemberek az üzemirányítás és üzemzavar elhárítási, valamint a tervezett fejlesztési és karbantartási munkákat a megfelelő biztonsági intézkedések megtételével, továbbra is az előzetes ütemterv szerint végzik.

A vállalat tudja, hogy ügyfelei számára sem könnyű a jelenlegi helyzet, ezért köszöni ügyfelei rugalmasságát, megértését és türelmét. Bízik abban, hogy összefogással, együttműködéssel zökkenőmentesen tudják kiszolgálni ügyeleiket.

MEKH

A MEKH a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozataival mentesítette a villamos energia és földgáz elosztói engedélyeseket (szolgáltatókat) a fogyasztásmérő berendezések éves egyszeri, aktuális és egyéb okok miatti személyes leolvasása és az esedékes hitelesítési mérőcserék elvégzése alól, illetve engedélyezte ezen feladatok későbbi időpontra történő átütemezését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MEKH döntését a felhasználók, illetve a gáz- és villamosenergia-iparban dolgozó munkavállalók egészségének megóvása indokolja. Az intézkedés célja, hogy a személyes találkozásokkal járó munkálatokat - a folyamatos ellátás biztosítása mellett - a lehető legkevesebbre csökkentse, ezzel is gátolva a fertőzés terjedését.

Ugyanakkor az elosztók munkatársainak - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetben - továbbra is fel kell keresniük a felhasználókat. Az ilyen okból történő, valamint az egyéb helyszíni munkavégzés során elvárt, hogy az időpontot előre egyeztessék a felhasználókkal, alkalmazzanak védőfelszerelést, emellett a lehető legkevesebbet érintkezzenek a felhasználókkal és a helyszínen tartózkodókkal.

A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy az éves leolvasás szolgáltató általi helyszíni elvégzésének elmaradása miatt lehetőségük van rá, hogy a mérőállást a szolgáltató által biztosított csatornákon bejelentsék. A MEKH javasolja, hogy a felhasználók a szolgáltató által biztosított applikációs leolvasást részesítsék előnyben, de akár telefonon, e-mailben vagy az engedélyes honlapján, elektronikus felületein keresztül is közölhetik mérőállásukat. A fogyasztásmérő berendezések adatainak begyűjtése érdekében az engedélyesek a nyilvántartásukban lévő csatornákon vehetik fel a kapcsolatot a felhasználóval, ami nem minősül marketingtevékenységnek.

Azon felhasználók esetében, ahol nem áll rendelkezésre mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamosenergia-kereskedők becsült mérőállás alapján fognak elszámoló számlát készíteni a felhasználók számára, a jogszabályokban és az üzletszabályzatokban foglaltaknak megfelelően. Javasolják, hogy a felhasználók a mérőállás-diktálás lehetőségével kapcsolatban kísérjék figyelemmel a szolgáltatók közleményeit, tájékoztatásait.

A Hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el a földgáz- vagy villamosenergia-szolgáltatókra hivatkozó, helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyek esetében, és a szolgáltató elérhetőségein ellenőrizzék a személy eljárási jogosultságát.

Címkék:
otthon, gáz, áram, mérőóra, nkm áram, nkm energia, nkm energia zrt,