Drasztikus változás előtt állnak a magyar személyik, jogosítványok

Portfolio2019. április 18. 16:01

A családokat érintő hivatali eljárások (támogatás-, dokumentumigénylés) jelentős egyszerűsítésére készül a kormány, de fejleszteni akarja a személyi igazolványt is, valamint lehetővé tennék, hogy a vezetői engedély kiállítása nélkül is zavartalanul közlekedjünk belföldön - olvasható ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározatból.

Rövid, de több szempontból is előremutató kormányhatározat jelent meg szerdán "a családok számára nyújtott támogatásokhoz és egyes élethelyzetekhez kapcsolódó eljárások egyszerűsítéséről" címmel - olvasható a Portfolion.

Ezek szerint az újszülöttek életkezdési támogatását (ez az az összeg, amit Start értékpapírszámlára helyez a kincstár, ami Babakötvény vásárlása esetén hozzáadódik a befektetésekhez) 2020. január elsejétől hivatalbóli okmányellátással és az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésének biztosításával támogatják. A miniszterelnök a határozatban felhívta a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az újszülöttek életkezdésének támogatása érdekében a szükséges 365 millió forint rendelkezésre állásáról.

Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt a feladatot kapta, hogy dolgozzanak ki koncepciót a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása.

Emellett azt is kezdeményezte a határozat, hogy az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása valósuljon meg, valamint ugyanígy teljes automatizálást ír elő a határozat a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához.

Mindezeket idén április 30-ig kell elkészítenie a minisztériumnak. Érdekesség, hogy a jogosítványra vonatkozó új koncepció kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A határozatban szerepel az is, hogy a kormány egyetért az elektronikus személyazonosító igazolvány továbbfejlesztésével, amely több pontból állna: 

  • Az okmánybiztonság növelése, valamint a szélesebb körű felhasználás biztosítása érdekében szükséges fejlesztéseket dolgoznak ki és hajtanak végre.
  • Forrást kell biztosítania Varga Mihály pénzügyminiszternek 95 millió forint értékben arra, hogy a lakcímadatok és személyi azonosító adat megjelenjen az elektronikus személyazonosító igazolványon. Egyéb fejlesztésekre pedig további 775 millió forintot kell rendelkezésre bocsátania.
  • A belügyminiszternek azt is meg kell vizsgálnia a Magyar Nemzeti Bank bevonásával, hogy az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy az azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások indítására szolgáljon. Ez utóbbira a kormányhatározat május 31-et jelölte meg határidőként. A határozat felkérte az MNB elnökét, hogy ebben a feladatban működjön közre.

Címkék:
otthon, jogosítvány, változás, személyi igazolvány, magyar közlöny, portfolion,