Ezért nem lesz boldog soha a legtöbb magyar: lemodellezték

Pénzcentrum2018. november 30. 14:49

2017-ben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 644 ezer forint volt, 9,3 százalékkal magasabb, mint az előző évben, a nettó jövedelem pedig 1 millió 300 ezer forintot tett ki, ami 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a KSH A háztartások életszínvonala, 2017 című című kiadványából, amely arra is rávilágít, 1,8 millió magyart fenyeget a szegénység és a társadalmi kirekesztődés. A KSH grafikonjaiból ráadásul az is kiderült, hogy Magyarországon az abszolút elégedettséghez nem árt, ha valaki férfi, 24 éves vagy fiatalabb, jövedelmi helyzete szerint a leggazdagabbak közé tartozik, nőtlen vagy hajadon és Budapesten él, legalábbis a statisztikusok szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal A háztartások életszínvonala, 2017 című című kiadványa szerint tavaly jelentősen, 9,3 százalékkal nőtt az egy főre jutó éves bruttó jövedelem. Hogy egészen pontosak legyünk: 2017-ben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 644 ezer forint volt, a nettó jövedelem pedig 1 millió 300 ezer forintot tett ki. Ez utóbbi 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az is kiderül, hogy Magyarországon ma az egyedülálló férfiak vannak a legjobb anyagi helyzetben: éves nettó jövedelmük átlagosan ugyanis 1 millió 754 ezer forintot ért el 2017-ben, ez pedig 7,9 százalékkal volt több, mint a nők átlagos éves nettó bevétele. 

2017-ben a legrosszabb jövedelmi helyzetben továbbra is az egyszülős és a három- vagy többgyermekes háztartások voltak, egy főre jutó nettó jövedelmük nem érte el az országos átlag kétharmadát.

Sokat számít a felsőfokú végzettség

A kiadványból az is kiderül, hogy a munkaerőpiacon elérhető jövedelem nagyságát jelentősen befolyásolja a legmagasabb iskolai végzettség. 2017-ben azokban a háztartásokban, ahol a referenciaszemély alapfokú végzettségű volt, az egy főre jutó nettó jövedelem alig érte el az átlag kétharmadát, ahol érettségivel rendelkezett, átlag körüli jövedelem jutott egy főre számolva, míg felsőfokú végzettségű referenciaszemély esetében az átlagot több mint egyharmaddal haladta meg a fejenkénti nettó jövedelem.

Az is kiderült, hogy a nyugdíjas háztartások sem élnek rosszul, legalábbis a KSH adatai alapján: jövedelmük 6,7 százalékkal volt magasabb az országos átlagnál, egy főre vetítve 1 millió 387 ezer forint jött ki.

Címkék:
szegénység, ksh, jövedelem, romák,