Óriási pofon: a régióban Magyarországon a legdrágább a lakhatás

NapiCsárt2018. november 5. 16:50

Magyarországon egy év leforgása alatt a háztartásoknak teljes jövedelmükből 1,3 százalékkal kell többet fordítaniuk arra, hogy tető legyen a fejük fölött. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy hazai háztartásnak a teljes jövedelméből 23,2 százalék ment a lakhatási költségek fedezésére 2017-ben. Ezzel az eredménnyel egyébként még az EU-s átlag alatt maradtunk, de a környező országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában is kevesebbe kerül, hogy az embernek legyen hová hazamennie.

Az Európai Unióban a lakhatási kiadások átlagosan a háztartások jövedelmének 23,8 százalékát vitték el 2017-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból. A statisztikák szerint a spanyolok költik a legtöbbet a lakhatásukra, ott az arány 32,1 százalék, míg a máltaiak a legkevesebbet, 7,6 százalékot.

Loading...

Magyarország az összesített lista 12. helyén végzett, nem sokkal, de éppen az EU-s átlag alatt végezve 23,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartás a jövedelmének

23,2 százalékát fordítja arra, hogy tető legyen a feje fölött.

A szomszédos országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is alacsonyabb a lakhatásra szánt jövedelemarány. Romániában azonban jóval magasabb. 

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy egy év alatt mennyit változott a lakhatásra fordított jövedelemhányad 2016-2017-re. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

A statisztika szerint hazánkban 2017-ben 1,3 százalékkal költöttek többet a háztartások lakhatási kiadásokra, mint egy évvel korábban. 

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, európai unió, eurostat, jövedelem, eu, statisztika, megélhetés, lakhatás, bérleti díj, napicsárt,