Nem engednek: ha kell, majd a katasztrófavédelem elviszi a szemetet

MTI2018. október 25. 16:10

A CSOK lehetőségének kibővítése mellett számos egyéb fontos bejelentés is elhangzott a csütörtöki Kormányinfón. Összeszedtük a legfontosabbakat.


A Miniszterelnökség a hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság - amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja - egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról - közölte. Megjegyezte, hogy jelentős, részben rossz gazdálkodásból eredő tartozások halmozódtak fel, ezeket most mérik fel, de a nagyságrend több tízmilliárdos.

Óraátállítás

A miniszter elmondta, nem tárgyalt a kormány az Európai Bizottság óraátállításra vonatkozó javaslatáról, de személyes véleménye szerint a jelenlegi rendszer jó, józan ésszel nem érdemes hozzányúlni.

TAO

Arról is beszélt, hogy a kulturális tao-pénzek területén jelentős visszaélések voltak - szavai szerint ugyanis a jegyeladásból befolyó összeghez kapcsolódó kritérium "nem mindig szolgálta az átláthatóságot" -, ezért új támogatási rendszert vezetnek be. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, azokat jövőre is biztosítják, de nem a jelenlegi formában - mondta, hozzáfűzve, az átalakításról a tervek szerint a következő kormányülés dönt.
Kérdésre elmondta, a jelenlegi kulturális tao-támogatásból 35 milliárd forint jutott a kultúrára, ennek az elosztása azonban egyenlőtlen volt, és visszaélések is történtek. A forrást nem kívánják csökkenteni - erősítette meg -, de az lenne a jó, ha pályázati formában vagy világos, előre megismerhető szempontok szerint a kormány, a kulturális kormányzat döntene a források felhasználásáról.

CSOK

Tegnap döntött a kormány arról, hogy a kétgyerekesek is megkapják a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt, aminek összegét 15 millióra emeli a háromgyermekesek esetében - közölte Gulyás Gergely . Vagyis a kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitelt a kétgyerekesek 10, a háromgyerekesek pedig 15 millió forintig vehetik igénybe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Súlyponti kórházak

Budapesten nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, ugyanis a Szent János Kórház is ilyen intézménnyé válik- közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Szent János Kórház tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány. A másik három, már bejelentett súlyponti kórház a Honvédkórház, a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény, valamint a dél-budai centrumkórház lesz.

Így alakul majd a leépítés a közszférában

A státuszokat tekintve 17-18 százalékos a leépítés, de mivel a státuszok mintegy 10 százaléka nincs betöltve, ezért valójában nem éri el a tíz százalékot az elbocsátás. Ez megfelel azoknak a céloknak, hogy ne legyen fűnyíróelv-szerű az elbocsátás, a megmaradó közszolgák pedig jobban keressenek, januártól 30 százalékos béremelésre számíthatnak - mondja a miniszter a közszféra leépítésével kapcsolatban.

Címkék:
otthon, szemétszállítás, óraátállítás, kormányinfo, tao pénz, leépítés közszféra,