Nesze neked rezsicsökkentés: úgy fűtünk, mintha nem lenne holnap

24.hu2018. május 2. 09:32

Hivatalos adatok szerint tavaly 3,63 milliárd köbméter gázt értékesítettek Magyarországon a kereskedők a lakossági fogyasztók számára. Ez 170 millió köbméterrel több a 2016-osnál, a 2014-es szintet pedig már közel 800 millióval haladja meg - írja a 24.hu

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2017-ben 3,63 milliárd köbméter gázt értékesítettek itthon a kereskedők a lakossági fogyasztóknak. Ez a szám azonban 170 millió köbméterrel több, mint a 2016-os, ám a 2014-es szintet már közel 800 millióval haladja meg.

A lap szerint a felhasználás emelkedésében több tényező is szerepet játszik. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy 2014 óta folyamatosan egyre hidegebbek a telek. 2017 januárja például az akkor mért mínusz 4 fokos átlaghőmérséklettel hosszú évek óta a leghidegebb volt.

Ezen felül egy másik fontos tényező, hogy az árak mesterséges leszorítása az energiatakarékosságnak sem kedvezett. Hiszen a rezsicsökkentés eredményeként olcsóbb lett a gáz, így már jóval kevesebben spórolnak vele. Ezt egyébként alátámasztja az is, miszerint bár a nem lakossági fogyasztóknál is volt növekedés az elmúlt években, ennek mértéke azért jelentősen elmaradt a háztartások fogyasztásbővülésétől.

Mindent egybevéve a G7 számítása szerint tavaly a lakossági fogyasztók valamivel több mint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

330 milliárd forintot fizethettek ki a gázszámlára,

aminek nagyjából tizede volt az alapdíj, azaz szinte pontosan 300 milliárdba került maga a gáz.

Címkék:
otthon, fűtés, gáz, pénzcentrum.hu, energia, tél, gázfogyasztás, meleg, cirkó, energiatakarékosság,