Pokollá teszi a gyereked az éjszakád? Hét lépésben itt az ingyenes megoldás

Pénzcentrum2018. január 8. 14:31

Rengeteg szülő küzd azzal, hogy a gyereke nem hajlandó egyedül aludni a szobájában, vagy ha el is alszik egyedül, az éjszaka folyamán átoson a szülői szobába, és ott éri a reggel. Mutatunk egy hétlépéses módszert, amelynek segítségével rászoktathatod a gyerekedet arra, hogy egyedül aludjon. A legjobb az egészben, hogy a módszer megvalósítása ingyen van, bár türelem az kell hozzá.

Sokan alszanak együtt gyermekeikkel, és van, akiket ez egyáltalán nem zavar. Amennyiben te nem ehhez a csoporthoz tartozol, de rendszeresen melletted ébred a gyereked, akkor mutatunk egy módszert, amellyel elősegítheted, hogy ez megváltozzon.

1. Magyarázd el, hogy mi következik

Először is, ne anélkül kezdj bele az alvási rutin megváltoztatásába, hogy nem beszéltél a gyerekeddel. Magyarázd el neki az életkorának megfelelő szinten, hogy mi lesz mostantól, ha éjszaka átjön a te szobádba.

2. Értesd meg vele, hogy mit szeretnél elérni

Főleg azt fontos elmagyarázni a gyerekednek, hogy ez nem egy átmeneti változás, hanem hogy mostantól ez lesz. Amennyiben megijedne a beláthatatlan időszaktól, változtasd olyan feladattá a saját szobában alvást, amit kezelni tud. Ilyen lehet, hogy csak akkor keljen fel az ágyából, amikor szólsz neki, vagy ha felébred és még sötét van, akkor aludjon tovább a saját ágyában.

3. Ellenőrizd, hogy jól érzi-e magát a szobájában

Vannak gyerekek, akik félnek a sötéttől, ilyenkor egy éjszakai alvólámpa vagy akár az előszobában égve hagyott villany is oldhatja a szorongást. További megoldás, hogy családi képeket teszel a falára, esetleg kikéred a véleményét a dekorációról, és az alapján rendezed be a szobáját, amit ő szeretne.

4. Napközben is töltsetek időt a hálószobájában

Ne csak akkor legyen napközben a szobájában, ha épp büntetésben van vagy ha már elküldted aludni, mert akkor csak negatív dolgokkal kapcsolódik össze a tudatában a hálószoba. Játssz vele a szobájában is, ne csak a nappaliban.

5. Aludj a szobájában néhány napot

Cserébe azért, hogy nem jön át a szülő szobájába éjszaka, aludj néhány estét vele, az ő szobájában. Ez segíthet a gyereknek abban, hogy amikor felébred este, akkor vissza tudjon aludni a saját ágyában.

Azonban ez az időszak ne tartson tovább két-három éjszakánál, különben ezt fogja megszokni, és csöbörből vödörbe estél.

6. Mindig vidd vissza őt a szobájába

Ha azt követően, hogy te már nem alszol a szobájában, még mindig átjön a szülői szobába éjszaka, ne hagyd, hogy ott maradjon. Nézd meg, hogy nem kell-e pelenkát cserélni, esetleg nem szomjas-e, majd kísérd vissza a szobájába. Az ágyába már egyedül másszon vissza, és várd meg a szobájában vagy az ajtaja előtt, hogy újra álomba essen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nem akarsz néhány napig a gyerekkel aludni, akkor az előző lépést akár ki is hagyhatod.

7. Maradj türelmes és következetes

Ha a gyereked hozzászokott, hogy a saját szobájában kezdi, de a tiédben fejezi be az éjszakát, akkor sokáig eltarthat mire ez megváltozik. Légy türelmes és következetes, azaz a hatos pontot addig ismételgesd, amíg már magától vissza nem alszik a szobájában, ha felébred.

Akár két hétre is szükség lehet ahhoz, hogy elkezdődjön a változás a gyerek alvási szokásaiban, így csak akkor kezdd el a folyamatot, ha megszakítás nélkül lesz időd végigcsinálni.

(HuffPost)

Címkék:
otthon, gyerek, alvás, szülő, éjszaka,