Ez az álomvilla lett az Év háza: te laknál benne? + fotók

Pénzcentrum2017. október 3. 11:24

Hagyományosan az Építészet Világnapja nyitóeseménye volt az "Év háza" pályázat ünnepélyes díjátadója, ahol a fődíjat idén Dénes György építész vehette át a tervei alapján Balatonhenyén felújított lakóépületért. A fődíj mellett öt különdíj is gazdára talált az Építészek Házában megrendezett eseményen.

Jelentős a családi házak fölénye a magyar ingatlanpiacon, országosan a lakosság 54 százaléka lakik önálló családi házban. A téglából épült társasházban lakók aránya 19 százalék, a panellakásokban 18 százalékos, ikerházban vagy sorházban pedig mindössze 8 százalék él - derült ki a egy biztosító ingatlanokkal foglalkozó felméréséből hétfőn. Az ingatlanpiaci pörgésre jellemző, hogy 2017 első hat hónapjában a kiadott engedélyek és a bejelentések alapján 6841 lakóépület építését tervezték, írtuk meg korábban. Ezek közül 5271 az egylakásos, azaz a családi ház. A tavalyi év első felében még csak 4849 családi otthon építése kezdődhetett el.

A számtalan, már átadott ingatlan közül választották ki idén az Év háza pályázat djíazottjait.

Ebből az intenzív és túlzó ingerkörnyezetből (elektronikus világ, környezet, reklámok, divat) még mindig kiemelkednek az építészeti alkotások, melyek így fokozottan hatnak ránk, éppen ezért azok megalkotásának felelőssége is növekszik. Ezért minden példamutató építészeti alkotásokat bemutató vagy létrehozó kezdeményezés fontos, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet az építészeti környezet és gesztusok jelentőségére! 

- mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora az Év háza pályázat díjátadóján, aki beszédével rámutatott az építészet mai hatására és annak jelentőségére - olvasható a szervezők közleményében.

Ha te is házra gyűjtenél, böngészd át a legjobb lakás-takarékpénztár ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Idén újabb 24 épület került az Év háza pályázat évről évre változó összetételű zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület védnökségével került kiírása.

Az építészet és az építőanyag gyártás együtt halad, gondoljunk csak arra, hogy mennyi lehetőség nyílt meg az építészet számára a vasbetonszerkezetek elterjedésével. (...) Az itt látható épületeknél fő szempontként megjelenik az energiahatékonyság, a kreatív homlokzatkísérlet, a hagyomány tisztelete és az új anyagok alkalmazása modern felületeken egyaránt

- mondta el Nagymányoki Cintia, a főtámogató Baumit Kft. marketing vezetője.

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat Dénes György nyerte el. A díjat Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, pályázat,