3,2 millióért 60 négyzetméteres városi panelt? Mutatjuk a helyszíneket

Pénzcentrum2017. augusztus 24. 15:00

A legnépszerűbb lakótelep Budapesten a Lajos utcai, de a keresett panelek közé tartoznak még a Pillangó utcai panellakások is. Budapesten az újlipótvárosi panellakások a legdrágábbak: átlagosan 473 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik őket. A vidéki panelpiacon a fővároshoz közeli, például érdi és pomázi lakótelepek a legnépszerűbbek, a budaörsi panelek pedig a legdrágábbak. A legolcsóbban az országban Ózdon, Komlón és Mezőhegyesen lehet panellakást vásárolni.

A panellakások népszerűsége töretlen: a téglalakásoknál 30 százalékkal olcsóbbak, és sokszor jobb az elosztásuk, azaz azonos alapterületen több szobát nyújtanak. Ráadásul az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is, ezek miatt pedig a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik. Azonban a panelpiacon belül is jelentős árkülönbségek vannak országszerte és a különböző fővárosi kerületek között is - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Az elemzés több mint 20 ezer hirdetés alapján azt vizsgálta, hogy mely lakótelepek a legnépszerűbbek a lakást keresők körében, illetve, hogy a jelentősebb lakóteleppel rendelkező fővárosi városrészekben és vidéki városokban eladásra kínált panellakásokat mennyiért kínálják a tulajdonosok. 

Érdekes eredmények születtek. Az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A népszerűségi lista második helyén a Pillangó utcai lakótelep szerepel, a harmadik pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep lett. Szintén a keresett panelek közé tartoznak a XIV. kerületi Nagy Lajos Király úti, a IV. kerületi káposztásmegyeri és a XIII. kerületi újlipótvárosi és Vizafogó utcai lakótelep lakásai. 

Panelluxus

Az elemzés szerint az árak tekintetében már más a sorrend. Az újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár ugyanis ott 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi kelenföldi, albertfalvai és gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületben a Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban. 

A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az újpalotai, a békásmegyeri, az újpesti, valamint a kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285-321 ezer forint között szóródik. Balogh László elmondta, hogy a III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árait elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítések és a jó közlekedés indokolja, míg a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása jelentősen megnövelte az elmúlt években. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Közel a fővároshoz

Az ingatlan.com elemzése szerint a vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden, Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, de a váci panelek is keresettek voltak. Az árakat nézve kiderül, hogy a Budapesten kívüli panelpiacon a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak az árak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer forintos, illetve 344 ezer forintos átlagárral. 

Az országban legolcsóbban pedig Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, Budapest, panel, lakáspiac, ár, vidék, négyzetméter,