Ilyen luxuslakásokat vesznek a magyar milliárdosok Budapesten

Nagy Bálint2017. március 24. 05:47

Megnéztük, melyek a legdrágább lakóingatlan-fejlesztések Budapesten. Toplistánk elkészítéséhez projektenként átlagoltuk közel 13 ezer újépítésű lakás négyzetméterárát.

Március 24-26 között kerül megrendezésre a budai Millenáris B épületében Magyarország legnagyobb lakáspiaci kiállítása és vására, a Lakás2017. Az INGYENES eseményen mintegy 70 kiállító, köztük rengeteg új lakóprojektet fejlesztő cég és ingatlanpiaci szereplő mutatja be kínálatát.

Ahogy arról nemrég itt, a Pénzcentrumon is beszámoltunk, megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei első negyedévre vonatkozó adatsora. A számok pedig azt mutatják, hogy az újlakás-piac egyértelműen pörög: az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index szakemberei már közel 400 lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze a fővárosban; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 13 ezret. A friss adatsort górcső alá véve pedig megállapítottuk, hogy

jelenleg a fővárosban egy átlagos újépítésű lakás 2 és fél szobás; alapterülete 61 négyzetméter; és 46 152 579 forintba kerül.

Természetesen erősebb nagyító alatt is megvizsgáltuk a gyűjtést, amely során komoly kilengéseket tapasztaltunk. Azon túl, hogy árban már a Duna is egyértelmű vízválasztó (az átlagos lakásár közel 10 millió forinttal drágább a folyó nyugati, mint a keleti oldalán.); a legdrágább V. kerület és a legolcsóbb XIX. kerület átlagos lakásárai között viszont már közel 140 millió forint az eltérés.

Ráadásul úgy tűnik, hogy bőven van kereslet a luxusingatlanokra. Összesítésünk szerint az 50 milliónál drágább lakások darabszáma jelenleg 1278-at számlál (az előző negyedévben még "csak" 870 ilyen volt), míg a 100 milliónál is drágább kategóriába 222 lakás fért be (a tavalyi év utolsó negyedévében 160 ilyen ingatlanról beszéltünk). De a luxusigényekről sokat mondanak a fajlagos statisztikák is, melyek szerint megállapítható, hogy Budapesten jelenleg

  • 1 olyan fejlesztés van, ahol a lakások átlagos négyzetméterára 2 millió forint felett van;
  • 3 olyan fejlesztés van, ahol a lakások átlagos négyzetméterára 1,5 millió forint felett van;
  • 39 olyan fejlesztés van, ahol a lakások átlagos négyzetméterára 1 millió forint felett van.

Budapest legdrágább újépítésű lakóingatlana pedig jelenleg a XIII. kerületben (Újlipótváros), egy 50 lakásos projektben várja gazdáját. A 10. emeleti, bő 262 négyzetméteres, 5 szobás, 61 négyzetméternyi terasszal megvásárolható luxuslakás irányára 419 millió forint. Viszont hiába ez a legdrágább otthon Budapesten, maga a projekt messze van a legektől (a projekt fajlagos átlagára a lista 56. helyéhez volt csak elég).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy az átlagokat tekintve mi viszi a prímet a fővárosban, így projektenként is átlagoltuk a négyzetméterárakat. Fontos megjegyezni, hogy az adatsor lezárása óta több projektben már elkelhettek az ingatlanok; illetve akadtak olyanok is amelyeknél a fejlesztő nem közölte az irányárat, így ez valamennyire torzíthatja a képet. Na, de nézzük, melyik projektek viszik a prímet a fővárosban.

25. Hermánd utca, társasház

  • Elhelyezkedés: XI. kerület, Madárhegy
  • Átlagos négyzetméterár: 1118734 Ft

24. Zsigmondy Villa

  • Elhelyezkedés: XII. kerület, Farkasvölgy
  • Átlagos négyzetméterár: 1118795 Ft
Címkék:
otthon, lakás, luxus, lakáspiac, luxusingatlan, ingatlanpiac, penzcentrum, luxuslakás, újlakás,