Lázár: Jön az új családtámogatási rendszer!

Pénzcentrum/Portfolio2017. március 2. 18:30

Demográfiai programcsomag készül, amelyben nagy lépésekre készülnek például a családtámogatási rendszerben a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, a kormánypárt ellenzi az alapjövedelmet, és az állam átveszi azoknak az ingatlanoknak a tulajdonjogát, amelyek 115 évnél idősebb tulajdonosa, vagy örököse nem jelentkezik - többek között ezekről szólt a mai Kormányinó.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón több, a lakosság szempontjából is fontos témát érintett. Elmondása szerint készül egy nagy nemzeti demográfiai program, amely 2060-ig tekint előre és több eleme van, amelyek közül egyes lépéseknek már rövid távú pénzügyi következményei is lehetnek:

  • gyermekvállalási és gyermekösztönzési ösztönzési rendszer további javítása (erről múlt héten már jelentek meg sajtóinformációk)
  • halálozás csökkentésével összefüggő lépések
  • oktatási átalakítás (itt említette a nyelvtanulási lehetőségeket, amely kapcsán Balog Zoltán éppen ma jelentette be, hogy már elfogadta a kormány az első ingyenes középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos döntést)
  • EU-n belüli magyar munkavállalás értékelése

A kormány részletesen átnézte a demográfiai helyzetet és a kilátásokat és Lázár szavai szerint a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények rövid távon történő átalakítás is jöhet többek között. Konkrétumok említése nélkül rögzítette: ambiciózus célokat kell kitűzni, hogy 2030-ra több évvel nőjön a mostanihoz képest a születéskor várható élettartam (78-80 év körülre a nők és férfiak körében egyaránt).

Nincs áfacsökkentés a demográfiai csomagban

Az esemény végén újságírói kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: a kormány által már tárgyalt hosszú távú demográfiai csomagban nincsenek a gyermekneveléssel összefüggő célzott áfacsökkentések (amelyek korábban már felmerültek, mint pl. pelenka áfacsökkentés). Inkább az a cél, hogy a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalokat hogyan tudják támogatni célzott ösztönzőkkel a gyermekvállalásra, illetve annak előbbre hozására.

Olimpia nélkül is biztosan lesz reptéri vasút

Az olimpiai pályázat visszavonása után most a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos (Fürjes Balázs) egy összegzést, áttekintést készít az eddigi fejlesztésekről, a pénzfelhasználásról, illetve azokról a tervezett budapesti fejlesztésekről, amelyeket már rögzítettek a kormányhatározatokban. Ezek alapján dönt majd a kormány arról, hogy mi valósul meg és mi nem. Lázár előrebocsátotta, hogy a tervezett fejlesztések nagy része az olimpiai pályázat nélkül is meg fog valósulni és a ferihegyi gyorsvasúti projekt kapcsán kijelentette: 100 százalékban biztos vagyok abban, hogy az olimpiától függetlenül ez a vasúti fejlesztés meg fog valósulni.

Átvenné az állam a 115 évnél idősebb tulajdonosok ingatlanát

A Miniszterelnökség vezetője új témaként jelezte, hogy Magyarországon rengeteg, 1,8 millió olyan ingatlan (földterület) van a nyilvántartások szerint, amelyek tulajdonosainál sok adat hiányzik, így nehéz a beazonosíthatóság és így az ingatlanok ügyintézése is. Az alábbiakat mondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 523 ezer nem mezőgazdasági ingatlan (földterület) van, amelynek a tulajdonosra való bejegyzése hiányos
  • 408 ezer mező- és erdőgazdálkodási ingatlannál nem lehet tudni, hogy pontosan ki a tulajdonos (a meglévő adatok alapján nem beazonosítható)
  • 54 ezer ingatlan van, ahol csak a tulajdonos neve szerepel, semmilyen más adat nem
  • 81 ezer ingatlannál csak egy-két adat van, de nem teljeskörű a beazonosíthatóság
  • 8 ezer ingatlannál 1886 előtti a tulajdonos születési dátuma.

Utóbbi adat miatt az a kormánydöntés született, hogy a kormány felkéri az Országgyűlést, alkosson törvényt, amelynek lényege az lenne: ahol a tulajdonos születési éve a 115 évet meghaladja és nem jelentkezik egyetlen törvényes örökös sem a hirdetményre, akkor a magyar államra száll át az ingatlan tulajdonjoga.

Lázár hozzátette: ma a nyilvántartás szerint a legidősebb magyar állampolgár 111 éves, így tehát a 115 éves határ indokolt. Az eljárás az lesz, hogy a járási hivatal hirdetménnyel fordul a közvélemény felé, hogy jelentkezzenek a törvényes örökösök. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a magyar állam javára kell lefolytatni egy póthagyatéki eljárást. Lázár hozzátette: ezt követően felajánljuk a belterületi ingatlanokat (földterületeket) az önkormányzatoknak, illetve társasházaknál a tulajdonostársak felé felajánlják, hogy meg lehet vásárolni az államra átszállt tulajdonrészt.

Határozottan ellenzi a kormánypárt az alapjövedelmet

Amíg minket támogatnak a választók, addig nem lesz munka nélkül elérhető alapjövedelem Magyarországon - ezt jelentette ki határozottan újságírói kérdésre Lázár. Hangsúlyozta: a Fidesz jobboldali-konzervatív párt és a teljesítmény, a munka és az erőfeszítés erejében hisz, így leszögezte: nem működhet az, hogy munka nélkül adjunk oda pénzt az embereknek, azaz egyesek azért dolgozzanak, hogy mások munka nélkül jussanak ellátáshoz. A szociális rászorultság kérdése ettől eltér - tette hozzá.

Címkék:
otthon, ingatlan, alapjövedelem, kormányinfo, lázár jános, családtámogatás, fürjes balázs, erdőgazdálkodás,