Egyetlen megoldás lenne a durva albérletárak megfékezésére

Magyar Nemzet2016. szeptember 29. 10:03

Az albérletkínálat egyre szűkül a fővárosban, a kereslet pedig folyamatosan növekszik, és emiatt az árak az egekbe szöknek. A szakértők szerint a lakáspiaci gondok orvoslásához szükség lenne állami vagy önkormányzati bérlakásépítési programokra - írja a Magyar Nemzet.

Ma már a külvárosi lakások tulajdonosai is napok alatt találnak bérlőt, ha az ingatlan állapota elfogadható - mondta a Duna House elemzési vezetőjétől. Rutai Gábor hozzátette: a belső kerületekben mostanra szinte teljesen megszűnt a hosszú távú bérbeadás. A bérlemények zömét a néhány napra kiadott úgynevezett lakáshotelek teszik ki. 

Emiatt a hosszú távra bérlők kiszorultak a külső városrészekbe, ahol erős keresletnövekedés és ezzel párhuzamosan jelentős áremelkedés következett be az elmúlt hónapokban.

Rutai úgy véli, ma már óriási számban költöznek fel munkalehetőség reményében a vidéki kistelepülésekről az emberek a fővárosba, ami nagymértékben növeli a nyomást az albérletpiacon. Emiatt szükség lenne olyan állami vagy önkormányzati bérlakás-építési programokra, amelyek olcsón kivehető lakásokat biztosítanának az alacsony jövedelműeknek, és ezzel bővebb teret adnának a munkaerő-áramlás felerősödésének.

Címkék:
otthon, lakás, árak, lakáskiadás, albérlet, kiadó,