Jöhet a 10 százalékos rezsicsökkentés

Pénzcentrum/Index.hu2016. szeptember 8. 10:30

Valójában számottevően már nem függünk az orosz gáztól - mondta az Indexnek Mártha Imre az MVM egykori vezére. Szerinte akár 10 százalék rezsicsökkentés is jöhet, el kellene tolni a paksi bővítést, az utóbbi években pedig egy kis magyar Energiewende is kijöhetett volna Magyarországon abból a sok pénzből, amit a magyar energiapolitika megkérdőjelezhető sikerű projektekre költött.

Magyarország földgázfogyasztása gyakorlatilag megfeleződött az elmúlt 10 évben. 2005-ben még 15 milliárd köbméter körül volt, tavalyra ez 8,5 milliárd köbméterre csökkent, és a következő években is 8 milliárd alatt lehet. Eközben bővültek a beszerzési források is, új összekötő vezetékek épültek, a földgáz alapú erőművi termelés összeesett, fejlődött az európai piac likviditása, összességében tehát az orosz gázfüggőségünk mindennek eredményeként lényegében megszűnt. Az Index interjút készített Mártha Imrével, ezek a legfontosabb dolgok, amik elhangzottak:

  • Utólag nem tűnik üzletileg jó döntésnek az sem, hogy az állam 2013-ban 280 milliárd forintért megvásárolta az E.On-tól a gáztárolókat, azokat alig tudjuk kihasználni, töltöttségük folyamatosan alacsony. Két tároló a négyből technikai problémákkal küzd, lassan be kell zárni, vagy horribilis összegért renoválni kell ezeket.
  • A paksi bővítés idő előtti elkezdése is olyan intézkedések, amelyek megtérülése egyelőre erősen kérdéses, miközben ha ugyanennyi pénzből - nagyjából 3 milliárd euróból - megújulókra költünk, akár egy kis magyar Energiewende is kijött volna.
  • Az állam 1,88 milliárd euróért megvásárolt Mol-részvényeinek jelenlegi tőzsdei értéke mindössze 1,44 milliárd euró, vagyis egyelőre buktunk a dolgon és ezzel a kis pakettel irányítási jogunk se lett.
  • Pakssal már csak azért sem kellene sietni, mert nem sürget az idő. A Paks I eleve a harmincas évek derekáig rendelkezik működési engedéllyel, lesz egy 6-10 éves periódus, amikor párhuzamosan futnak majd a régi és új erőmű blokkjai. Ennek jelentős többlet-költségei vannak, hiszen párhuzamos kapacitást kell kiépíteni, gyakorlatilag minden - hálózatot, infrastruktúrát, humán erőforrást, szabályozó kapacitást - meg kell duplázni azért, hogy a két erőmű egyszerre tudjon termelni. Ezek súlyos százmilliárdos tételeket jelenthetnek az MVM volt vezére szerint.
  • Magyarországon leginkább még a geotermiában és a napelemekben várható érdemi fejlődés, a biomassza erőművi kör már nem nagyon fog bővülni, a szélenergiában pedig nincs jelentős további potenciál és aránytalanul drága az egyenetlen termelés kiszabályozása.
  • Meddőhányók, szeméttelep, sziklás területek, szennyezett területek - sok ezer olyan hektár van Magyarországon, amit nem lehet bevetni, nem lehet ráépíteni semmit, ezekre mind napelemparkokat húznak majd fel. 
  • Mártha egyetért azzal, hogy most lehet tér a lakossági rezsicsökkentésre. Sok tényező a csökkentés irányába hat. Lementek a kamatok, lementek a villamosenergiaárak, alacsony a földgáz ára, a költségek csökkenése benne van a rendszerben, egy tízszázalékos újabb rezsicsökkentés elképzelhető.
  • Szakmailag szerencsésebb lenne a benzinár mintájára a piaci árakhoz igazítani a lakossági gáz- és áramárakat, és negyedévente, félévente korrigálni a változásoknak megfelelően, egyszer és mindenkorra elhagyva ezzel a politikai megfontolásokat.
Címkék:
otthon, gáz, energia, rezsi, rezsicsökkentés, paks, energiapolitika, biomassza erőmű,