Olcsóbbak lehetnek a lakások a CSOK miatt

Világgazdaság2016. május 11. 10:00

Esni fognak a használt ingatlanok árai, amint megjelennek a piacon  az új építésű lakások. A szakértők szerint 10-20 százalékos csökkenéssel lehet számolni - írja a Világgazdaság.

A vevőket az elmúlt hónapokban elbizonytalanította a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bevezetése, az új lakások fejlesztése viszont beindult a támogatás hatására. A Balla Ingatlaniroda elemzése szerint van igény az új ingatlanokra, és amint megjelennek a piacon, nem hagyja majd érintetlenül a használt lakások árát sem.

Az év eleji zűrzavar és a kicsit mérséklődő kereslet ellenére továbbra is magasak az árak az ingatlanpiacon, főként Budapesten és környékén. Ezen belül is a modernebb ingatlanállomány, a jó közlekedés és a zöldebb környezet iránt élénk a kereslet. Ezeken a területeken viszont "furcsán magas" négyzetméteráron kelnek el most a használt lakások is

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

A CSOK elsőre ugyan nagyon kedvezőnek tűnik, de szigorúak a feltételek. Eddig leginkább használt lakásokra vették igénybe a támogatást, jellemzően egy- vagy kétgyermekes családok, és nem használták ki a 10 + 10 milliós lehetőséget. A CSOK első hónapjában 6 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a pénzintézetek, ami 2400 igénylő között oszlik meg. Ebből is látszik, hogy átlagosan 2-3 millió forint a támogatás mértéke, és inkább az egy- kétgyermekesek,  és a használt lakások CSOK-ja meghatározó a piacon.

Az új építésű lakások megjelenésének viszont az lesz a következménye, hogy nem lesznek fenntarthatók a haszált lakások négyzetméterárai. Az elemzés szerint az valószínűsíthető, hogy mintegy 10-20 százalékkal mérséklődnek az árak.

Címkék:
lakás, ingatlan, támogatás, építőipar, lakáspiac, csok,