Ilyen luxusvillákat vesznek a magyar milliárdosok a CSOK-ból

Nagy Bálint2016. február 13. 07:02

Aligha lehet a kormányt a CSOK kapcsán diszkriminációval vádolni: a legfrissebb módosítás nyomán ugyanis azok a családok is jogosultak lettek a támogatásra, akik a több száz milliós kategóriában keresgélnek, és legyünk őszinték, igazából semmi szükségük nincs az "alamizsnára".

Aligha lehet a kormányt a CSOK kapcsán diszkriminációval vádolni, hiszen már nemcsak az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás vehető fel gyakorlatilag bármilyen értékű ingatlanra, hanem a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent módosítás szerint már a 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelnél is eltörölték a 30 millió forintos felső határt.

KATTINTS! Ennyiért árulja villáját Oszkó Péter: égnek áll a hajad!

Nem véletlenül történt egyébként a módosítás. Ahogy arra a Pénzcentrum is felhívta korábban a figyelmet, bőven akadtak ugyanis a hazai lakáspiacon olyan lokációk (például Budapest java része, illetve kisebb részpiacok szerte az országban), ahol a jelenlegi árszínvonal mellett aligha lehetett volna kihasználni a teljes otthonteremtési támogatást.

A módosítás viszont egyben azt is jelenti, hogy azok a jómódú családok is jogosultak lettek a támogatásra, akik - egyébként jellemzően teljes egészében önerőből - a több száz milliós kategóriában keresgélnek - és legyünk őszinték, semmi de semmi szükségük nincs az "alamizsnára".

Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a családoknál a gyerekcél teljesítése sem anyagi kérdés. Míg az átlag magyaroknak többnyire komoly terhet - de mindenképp tudatos pénzügyi tervezést - jelent egy gyermek felnevelése, amely korábbi számításaink szerint a gyermek születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint is lehet; addig a leggazdagabb famíliáknál lassan státuszszimbólum a gyermekvállalás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Otthontérképen elérhető ajánlatokat górcső alá véve egyébként nincs is nagy meglepetés: amíg a 10+10-es támogatásból, némi önerővel már a legtöbb nagycsalád találhat igényeinek megfelelő új otthont (bár ennek mérete országrészenként nagyon változó), addig a luxuskategóriában a 20 millió forint alig fedezi az ingatlan értékének néhány százalékát. De ne is ragozzuk tovább, nézzünk néhány példát arra, milyen CSOK-os ingatlanokból is választhatnak jelenleg a leggazdagabb magyarok (kattints alábbi galériánkra).

Címkék:
szocpol, milliárdos, luxusingatlan, otthonteremtés, csok, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió, családok otthonteremtési kedvezménye, oszkó péter, státuszszimbólum,