600 ezer családot már csak egy lépés választ el az ajándékmillióktól

Pénzcentrum2016. január 6. 14:01

Van olyan bank, ahol már most igényelhető az új, kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK. A nagy összegű támogatás sokakat foglalkoztat, de a kérdés azoknál lehet a legégetőbb, akiknek már most két vagy három gyerekük van. A Pénzcentrum utánajárt: ez a támogatás akár több százezer családot is érinthet.


Idén januártól még kedvezőbb feltételekkel igényelhető az egyösszegű vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a CSOK. Egy gyerek esetén 600 ezer forintot kaphatunk, a kétgyermekes családok támogatása 2,6 millió forintra bővült a háromgyerekeseknek pedig teljesen új program jött létre.

A program része, hogy 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett 10 millió forint összegű, 25 éves, maximum 3 százalékos lakáshitelt biztosít az állam.

KATTINTS! 10+10 millió: ennyi önerő kell az új CSOK mellé

Fontos azonban, hogy a CSOK meglévő és vállat gyermek után egyaránt is igényelhető. Hány családnál is jöhet szóba a 10+10 milliós támogatás?

{{EMBED:infogram_0_magyar_csaladok_szama_gyerekszam_szerint" title="Magyar családok száma gyerekszám szerint}}

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb 2011-ben végzett népszámlálást, így azóta biztosan történt változás, de a számok arányaiban jól mutatják, hogy míg a legtöbb családban egy gyermek van, sok az olyan család is, ahol már két gyerek született. A 2011-es népszámlás során 388 598 olyan család volt, ahol a szülők házasságban éltek és már két gyerekük volt. Náluk igazán égető a kérdés, hogy vajon vállalnának-e egy harmadik gyereket, hogy megkapják a nagy összegű támogatást. Persze azok a házastársak, akiknek még nincs vagy csak egy gyerekük van, szintén vállalhatnak gyerekeket.

A KSH adatai szerint kevesebb családban van három vagy annál is több gyermek, viszont a támogatás szempontjából, ha már meg vannak a gyerekek, akkor nem számít, hogy házasok vagyunk-e vagy sem. A legutóbbi adatok szerint a háromgyerekes családok Magyarországon összesen 163 090-en voltak, míg a négy vagy annál több gyerekes családok összesen 55 164-en.

Mikor lesz a következő népszámlálás?
Információink szerint a következő népszámlálás 2021-ben esedékes. 2016 októberében azonban a népesség és a lakások tíz százalékára kiterjedő kis népszámlálást tartanak, hogy felmérjék az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat.

Mik a pontos feltételek?

A támogatást a meglévő gyermek után egyedülállók, élettársak és házastársak felső korhatár nélkül igényelhetik. Vállalt gyermek után a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre. A gyermekvállalás teljesítési határideje 10 év. A megszületésére vonatkozó határidőt

  • új lakás építésénél és építési engedély köteles bővítésnél: a használatbavételi engedély kiadásának napjától, vagy használatbavétel tudomásulvételének napjától,
  • nem építési engedély köteles bővítés esetén: a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat hitelintézet részére történő benyújtásának napjától,
  • új vagy használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Nem csak a saját gyermek számít

Érdekes, hogy nem csak saját gyermekkel lehet teljesíteni a kívánt gyerekszámot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét vissza kell fizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

KATTINTS! 20 milliót is bukhatsz az új CSOK-kal, ha nem figyelsz

Elvált szülőknél ki igényelhet?

Az a szülő igényelheti a gyermek után a CSOK-ot, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Amennyiben közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.

 

Címkék:
hitel, otthon, család, gyerek, csok, mesterséges megtermékenyítés,