Mikor lesznek nagy útlezárások Budapesten idén és jövőre?

Pénzcentrum2015. október 23. 13:00

Az autósok (egyik) kedvenc témája a budapesti útlezárások miatti forgalomlassulás. Legyen szó lóversenyről, repülőnapról, vagy futóversenyről, több hétvégén is jelentős lezárások vannak a belvárosban. A Pénzcentrum mutatja, mi vár a budapestiekre jövőre.

A Fővárosi Közgyűlés két éve hozott rendeletet a fővárosi önkormányzati tulajdonú közterületeken megrendezendő sportesemények szabályozásáról - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

A rendelet lényege, hogy a rendezvények szervezőinek pályázniuk kell, majd a pályázati anyagok alapján az illetékes bizottságok döntenek, és elkészítenek egy naptártervet a következő évre. Az idei sportesemények naptártervét tehát még 2014-ben készítették el: 6 db I. kategóriába tartozó, azaz jelentős forgalomkorlátozással járó rendezvény engedélyezhető, ennyit is engedélyeztek. A II. kategóriába sorolt események - kevesebb forgalomkorlátozással járó események - száma 9 lehet.

A pályázatok tartalmazzák a tervezett esemény időpontját, helyszínét, útvonaltervét, egy előzetes (elvi) BKK forgalomtechnikai hozzájárulást, valamint a korábbi évek tapasztalati alapján, az eseményen résztvevők számát.

Az idei évben az I. kategóriás futó események többsége (mint például a Vivicitta városvédő futás, félmaraton, vagy a 2015.10.11-én megtartott Maraton) már lezajlott, a II. kategóriába sorolt rendezvények közül, a mai Bécs - Budapest - Pozsony Maraton, a november 8-ra tervezett Tudás Útja félmaraton, valamint a decemberi Mikulás futás elnevezésű események várhatók még.

Idén nagyobb forgalomkorlátozást igénylő rendezvények voltak:

  • Forma 1 futam (május),
  • Red Bull Air Race (július),
  • Iron Man (augusztus),
  • Autómentes nap, egy napon a Nemzeti Vágtával (szeptember),

Jövőre sem lesz kevesebb

2016-ban az elfogadott sportesemények táblázata szerint - 6 db jelentős forgalomkorlátozással járó futóesemény kerülhet megrendezésre, a II. kategóriába sorolt, kisebb forgalmi zárással járó futóeseményekről még nem döntöttek, de számuk nem lehet több a már említett 9 darabtól, és persze az idei nagyrendezvényekre - tekintettel arra, hogy mindegyik több éve megrendezésre kerülő esemény - számítani lehet jövőre is.

Loading...

Címkék:
otthon, Budapest, útlezárás, autómentes nap, lezárások augusztus 20, útlezárások budapesten ma,