A 20 millió forint körüli értékű lakások a legkelendőbbek

Pénzcentrum2014. december 30. 13:09

Nagy a pezsgés a fővárosi ingatlanpiacon, a töretlenül népszerű másfél-kétszobás, 40-70 négyzetméteres lakások mellett a nagyobb alapterületű, magasabb árkategóriájú, prémium lakásokra és házakra is egyre nő a kereslet. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően az átlagárak is elindultak felfelé a legfrekventáltabb környékeken. A befektetési célú vásárlók aránya hónapok óta magas, 25-30 százalék körüli.

Pesten és Budán is egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű, prémium lakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméter közötti, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat budapesti körképéből, amelyet a budapesti irodái értékesítési adatai alapján állított össze. A pesti oldalon a belvárosi kerületekben tapasztalható a legnagyobb pezsgés, a körúton belül szinte minden ingatlan gyorsan gazdára lel.

Kiemelkedően nagy az érdeklődés a V. és a VI. kerület iránt. Nagyon sokan vennének például kisebb, új építésű vagy felújított belvárosi lakást, ezeket az igényeket a megfelelő kínálat szűkülése miatt egyre nehezebb kiszolgálni

 - számol be tapasztalataikról Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont pesti régióvezetője. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró közlekedési csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. A növekvő kereslet már az árakban is érezteti a hatását, a Pesten eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt az idei második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Budán a legnagyobb kereslet továbbra is a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra van, de jelentős növekedés tapasztalható mind a nagyobb alapterületű - 100-150 négyzetméteres -, mind a magasabb árkategóriájú prémium lakások és házak iránt. A budai kerületek közül továbbra is a II. és a XI. a legkedveltebb, Újbuda népszerűségének az idén átadott négyes metró is különösen jót tett. Valamivel csekélyebb, de még mindig jelentős a forgalom a III. és a XII. kerületben. Az utóbbi hónapokban a téglalakások esetében 20 millió forint körül volt az értékesített lakások átlagára Budán, míg a főként a III. kerületre jellemző panelek esetében 10-11 millió forint környékén.

Érdekesség, hogy a Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma. A hasonló megfontolásból vásárlók aránya jelenleg eléri a 25-30 százalékot a forgalmunkon belül. Ez az emelkedés az öngondoskodási hajlam erősödésének is köszönhető, valamint legfőképpen annak, hogy az ingatlankiadással a jelenlegi kamatszintnél jóval magasabb hozamot lehet elérni. Az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint

lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A fővárosban a befektetési célú vásárlók szempontjából örök slágernek számít a belváros, valamint a különböző egyetemek környéke, de nagyon népszerű a tavasszal átadott négyes metró vonala is, a külső állomások közelében, ahol jelenleg még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével érezhetően nőhet a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is. Különösen kedveltek a panelek is, hiszen az egyedi mérős, felújított lakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, elmondható, hogy a panelek kiadásával gyakran magasabb hozamot lehet elérni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek a legdrágább és a legolcsóbb kerületek!

A szűk belvárosban kellett a legtöbbet fizetni egy négyzetméter lakásért, az V. kerületben közel 339 ezer forint volt az átlagár az elmúlt időszakban. Az árak tekintetében ezután a Rózsadomb, a Budai Vár térsége és a Hegyvidék következett, azaz a II., az I. és a XII. kerület, mindháromban 300 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárral. Ami a másik végletet illeti, az említett periódusban Csepelen, Kőbányán és Rákospalotán cseréltek a legalacsonyabb áron gazdát az ingatlanok. Budapesten belül Csepelen volt egyedül 160 ezer forint alatt a négyzetméterár.

 

Címkék:
otthon, lakás, lakásvásárlás, lakáskiadás,