Így újíthatod fel a lakásod szinte ingyen

Pénzcentrum2014. március 27. 12:03

Tízből hét magyar család tervez valamilyen felújítást, korszerűsítést az otthonában a következő öt évben - derül ki egy friss felmérésből. Legtöbbjük a konyha, a fürdőszoba felújításával, valamint energetikai korszerűsítéssel, vagy lakásbővítéssel tenné komfortosabbá lakhelyét.

A magyar családok jelentős részénél napirenden van az otthonuk korszerűsítése, felújítása - derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből. A megkérdezettek 39 százaléka tervez egy éven belül valamilyen - akár kisebb - felújítást az otthonában, 17 százalékuk a következő 1-2 évben vágna bele a korszerűsítési munkálatokba, míg további 14 százalék öt éven belül látja reálisnak, hogy hasonló beruházásba fogjon. Tízből hét család tervez tehát valamilyen felújítást az elkövetkező öt évben, miközben a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint harmada mondta azt, hogy semmilyen korszerűsítést nem tervez ez idő alatt.

KATTINTS! Felejtsd el az alacsony banki kamatokat: ötször többet is kaphatsz

A válaszadók legnagyobb része, 37 százaléka a konyhát és/vagy a fürdőszobát újítaná fel elsőként, illetve hasonló arány, 36 százalék fordítaná az ingatlanja energiakorszerűsítésére az összeget, azaz például az ajtók, ablakok cseréjére, hőszigetelésre, vagy a fűtési rendszer modernizálására. A válaszadók 13 százaléka a lakás bővítését jelölte meg célként - például a tetőtér beépítését, galériaépítést vagy a különböző szobák egybenyitását vagy a lakás elosztásának átalakítását. A megkérdezettek 11 százaléka a lakófelüleletek - hálószoba, nappali - felújításába kezdene bele, míg 3 százalék a gyerekek szobáira költené az összeget.

"Ezek a lakáscélok valójában jóval könnyebben elérhetők, megvalósíthatók, mint azt sokan gondolnák. Ha valaki most kezd el takarékoskodni, lakástakarékkal már napi pár száz forint félretevésével milliós összeget tud összegyűjteni a felmérésben vizsgált öt éves időtartam alatt, amiből már komolyabb korszerűsítési munkálatokra is telhet. A konstrukció nagy előnye ugyanis, hogy a befizetéseket 30 százalékos támogatással egészíti ki az állam, ami akár évente 72 ezer forint vissza nem térítendő pluszt is jelenthet" - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzintézet példaszámítása szerint elég napi két kávé árát- 667 forintot - félretenni négy éven keresztül, hogy négy év alatt 1,24 millió forint gyűljön össze, amelyet gyakorlatilag bármilyen lakáskorszerűsítési munkálatra el lehet költeni. Így például a konyha teljes felújítása is finanszírozható belőle, vagy éppen a lakás szigetelése és a nyílászárók cseréje. Köntös Péter kiemeli: az energiahatékonyság növelését célzó felújítások akár többéves spórolás nélkül, lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósíthatók, ráadásul úgy, hogy a rezsikiadásokon megtakarított összegből az esetek többségében kijön a hitel havi törlesztője.

 

Címkék:
lakás, felújítás,