Jókora kockázatot rejt a rezsicsökkentés alkotmányba foglalása

Pénzcentrum2013. szeptember 27. 08:31

Több területen is rejthetnek tartalékot az energiaárak az újabb körös rezsicsökkentésre, az infrastruktúra fenntartására és fejlesztésére szolgáló tételek visszavágását azonban el kell kerülni - mondta a Napi Gazdaságnak Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) igazgatója, aki szerint a profitérdekeltség megszüntetése a hatékonyság romlásához vezethet.

Ahhoz, hogy a szolgáltatás fenntartható legyen újabb beruházásokra van szükség. A nyereségérdekeltség megszüntetése elmaradó fejlesztésekkel és nem javuló hatékonysággal járhat - hangsúlyozta Kaderják.

Nemzetközi és itthoni példák alapján állami és magáncégek is képesek eredményesen működni piacgazdasági környezetben, bár kétségtelenül érezni némi "illúziót" azzal kapcsolatban, hogy a közösségi tulajdon hatékonyabb lehet. Kaderják Péter úgy látja, a kérdés sokkal inkább az, hogy egy esetleges állami befektetés milyen megtérülést ígér az adófizetőknek, ez pedig egyelőre nem látható számos bizonytalansági tényező, így például az ár vagy a jövedelmezőség miatt.

A rezsicsökkentés "alkotmányba foglalása" a szakértő szerint olyan piaci kockázatokat teremt a mindenkori kormánynak, amelyek például egy esetleges komolyabb olajárváltozás esetén kezelhetetlen helyzetet eredményezhetnek, akár az állami nagykereskedőnek is.

 

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés,