Itt a bizonyíték: mínuszos is lehet a rezsicsökkentés

Nagy Bálint2013. augusztus 28. 10:35

Lehet negatív összegű is a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás: olvasónk legfrissebb elszámolóján mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

Korábban megjelent, "Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember" c. cikkünkben arra kértük olvasóinkat, küldjenek számunkra egy fotót olyan rendező, jóváíró, avagy elszámoló számlájukról, amelyen a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás mértéke negatív összegben szerepel. Felhívásunkra az alábbi számla érkezett szerkesztőségünkbe, amelyen jól látszik, hogy olvasónk eddigi éves megtakarítása 4487 forintra rúg, ebben a számlában viszont mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

A negatív összegű rezsicsökkentés természetesen nem azt jelenti, hogy a fogyasztónak kell fizetnie. Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása ugyanis - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz, ahogy ez látszik olvasónk által küldött számlán is.

 

Címkék:
számla, energia, rezsi, közművek, rezsicsökkentés, energiaszolgáltató,