Érik a balhé: trükköznek a közös költséggel a magyar társasházak?!

Nagy Bálint2013. június 27. 05:26

Az "átfogó" rezsivágás ellenére is jelentősen emelkedett a közös költség a legtöbb hazai társasházban. A hangulat forr, a lakók értetlenül állnak a történtek előtt. Pedig a rezsiköltség-csökkentés érvényesítése a társasház közös költségében nem bonyolult. A Pénzcentrum.hu mutatja a számítás módját.

Bár január elsejével 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, illetve villamos energia átlagára Magyarországon, illetve júliustól szintén csökken a használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díja, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fenntartási hozzájárulás, vagyis a közös költség esetében is meglátszik a kormányakarat! Pedig a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős része, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Így az átfogó rezsiköltség-csökkentés esetükben korántsem mondható teljes körűnek. (Mindez természetesen nem véletlen, ennek okait alább találod - a szerk.)

Egy korábban megjelent, társasházak közös költségével foglalkozó cikkünk kapcsán például jónéhány levél érkezett szerkesztőségünkbe, mely jól illusztrálja a helyzetet: "A mi társasházunk (Budapest, Podmaniczky utca) nem, hogy nem csökkentette a közös költség díját, hanem meg is növelte majdnem 10 százalékkal. Pedig a közművek árainak egységes csökkentése után azt vártuk, reméltük, ez a költség is csökkenni fog. Természetesen a társasház közgyűlése megszavazta, csak azt nem tudom mikor, s kikkel. A szomszédom se tudott ugyanis róla" - írta levelében olvasónk.

Egy másik olvasónk pedig a következőről számolt be: "Negyven éve üzemeltetek egy kis fodrászüzletet. Eddig nem is foglalkoztam a társasház pénzügyi dolgaival, de a 2 évvel ezelőtti éves közgyűlési beszámoló, s az idei között óriási különbséget fedeztem fel. A közös képviselő javadalmazása a tavalyihoz képest 20 százalékkal, az egyik alvállalkozó munkadíja 20 százalékkal, míg a számvizsgáló tagok juttatása 30 százalékkal emelkedett. Sőt, az előre átlagolt villanyszámla is 10 százalékkal emelkedett! Értetlenül állok a történtek előtt - a tavalyi és az idei költségvetés között több millió forint a különbség!!! Ráadásul ebben a házban is egyre több a megszorult tulajdonos! Talán érdemes lenne szakember segítségét kérni, hogy ez a társasház is megfelelő pénzügyi kultúrával rendelkezzen" - írta levelében egy újpalotai társasházban dolgozó bolttulajdonos.

KATTINTS! Óriásit bukhatsz a villanyszámlán: erre figyelj a kánikulában!

Pedig Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetőjének kommünikéje szerint a közös költség, illetve lakásszövetkezeteknél a havi fenntartási hozzájárulás esetében is érvényesíteni kellene a 10 százalékos költségcsökkentést, mint ahogy az a közmű számlákban is megjelenik. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke szerint ugyanakkor a közös költség 10 százalékos díjcsökkentése hatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatná maga után. A közös költség ugyanis nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll - hívta fel a figyelmet korábban Farkas Tamás.

Mit kell tenned, ha véleményed szerint túl magas a közös költség?
Olvasónktól kaptuk az alábbi, lényegre törő levelet:

"A közös költség összegét - az szmsz-ben rögzített szabályok keretei között - a társasház közgyűlése egyszerű többségű döntéssel határozza meg, az a társasház belső ügye. Az a tulajdonostárs, aki szerint a közös költség indokolatlanul magas, próbáljon meg a módosítás érdekében közgyűlést összehívni, és többséget szerezni a javaslata mellé. Az úgynevezett rezsicsökkentéshez ennek nemigen van köze, a társasház nem köteles politikai elvárásoknak megfelelni, márpedig a közös költségnek az úgynevezett rezsicsökkentés miatt leszállítása puszta politikai igény, jogszabály erre a társasházat nem kötelezi" - írta levelében Béla.

A LOSZ szerint ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy nem kell érvényesíteni a rezsiköltség-csökkentés mértékét a havi fenntartási hozzájárulásban. Ezt azonban a közös költség díjtételeivel arányosan kellene véleményük szerint figyelembe venni. A társasházak közös költségének ugyanis számos olyan eleme van, melyet az infláció mértékével a legtöbb hazai társasháznál növelni kellett. Ilyen többek között az üzemeltetési költség, mint például a takarítás, vagy éppen a kertészet díja, illetve a felújítási hozzájárulás. Ennek természetesen egyértelmű hozadéka, hogy a közös költség összességében nagyobb lesz, mint egy évvel korábban, de az emelkedés mértéke lassuló tendenciát mutat.

Társasházban laksz? Így kellene számolni a közös költséget! (Példa)

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "A")
A közös költség összege: 12 000 forint/hó (ezt a lakók egységesen a lakásuk alapterülete alapján fizetik, közgyűlési határozat szerint, éves kalkuláció, terv alapján. Jelen példában 52 négyzetméter legyen a lakás alapterülete, azaz a havi fenntartási díj 230 forint/m²/hó tervezettel került megállapításra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tagok, tulajdonosok egyénileg fizetik a távfűtési, villamos energia és gázszámláikat, de az épületben, ahol laknak van felvonó és lépcsőház világítás is, amelynek számlája a társasházhoz érkezik. Ennek a villamos energia számlának az összege csak az egyik tétele a havi fizetési kötelezettségnek, és a villamos energia számlák éves összesítése alapján havi bontásban kerülnek a fenntartási hozzájárulásban megjelenítésre.

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "B")
Az "A" példa szerint legyen a villamos energia épület szintű számla összege 1,3 millió forint/év, az épület fenntartási hozzájárulásának vetítési alapja a négyzetméter és az épületben lévő lakások - 165 lakás egyenként 52 négyzetméter alapterületű - összes alapterülete 8 580 négyzetméter, így az 1 négyzetméterre eső villamos energia költség 152 forint/ m²/év, ennek egy hóra eső összege pedig 12 forint/ m²/hó.

A havi fenntartási hozzájárulásban, vagyis közös költségben érvényesíthető rezsiköltség-csökkentés mértéke tehát: 624.- Ft/ hó

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "C")
Akkor és abban az esetben, ha a havi fenntartási hozzájárulást (közös költséget ), annak egyéb összetevői miatt (pl. karbantartás, anyagköltség, gondnokság, munkabérek, szolgáltatások, stb. ) nem kell emelni, akkor az újonnan megállapított havi fenntartási hozzájárulás összege: 12 000 forint/hó - 624 forint/hó = 11 376 forint/hó.

Abban az esetben viszont, ha például az infláció mértékével is, de indokolt az emelés, és ennek nagysága például 800 forint/hó, akkor az új havi fenntartási hozzájárulás (közös költség) összege:

12 000 + 800 = 12 800 forint/hó - 624 forint/hó = 12 176 forint/hó


A fenti példák forrása a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége

 

Címkék:
rezsi, lakás, rezsicsökkentés, társasház, közös költség, kéményseprés díja,