Az önkormányzatok fizethetik meg az újabb rezsicsökkentést

Magyar Nemzet2013. június 25. 08:34

Részben az önkormányzatok fizethetik meg a szemétszállításban július 1-jén életbe lépő rezsicsökkentés árát - írja a Magyar Nemzet.

Van olyan helyhatóság, amelyik saját üzemeltető céget sem bírt alapítani, mert a korábban jelentkező szakmai befektetők később elálltak a szerződéstől.

Biztosan nem lesz nyereséges eleinte a szemétszállítási tevékenység - mondta a napilapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt szerint bár jelenleg a lakossági hulladékgazdálkodásban a cégek 60-70 százaléka önkormányzati tulajdonú, így ezek képesek lesznek átvenni a kieső multik szerepét. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a települések a lerakási adó és a rezsicsökkentés kapcsán keletkező esetleges veszteségek fedezésére bármilyen kompenzációt kapnának majd az államtól - mondta.

Schmidt Jenő úgy látja, hogy az átalakulások miatt nem várható fennakadás a szemétszállításban. A TÖOSZ elnöke szerint egyrészt abban bíznak, hogy a termékdíjból származó bevételből az önkormányzatok a korábbiakhoz képest több juttatást kaphatnak, emellett a hatékonyságnöveléssel csökkenthetők a veszteségek. Hozzátette: a szemétszállító cégek többségénél profiltisztításra van szükség, ki kell rostálni a társaságok szerződéseit, amelyek például sportcsapatok vagy más szervezetek támogatását tartalmazzák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
energia, rezsi, lakás, rezsicsökkentés,