Újabb 10 százalékkal csökkenhet a rezsi szeptemberben

Pénzcentrum2013. június 18. 16:31

A Fidesz tervei szerint még a fűtési szezon kezdete előtt, szeptemberben elrendelhetik az újabb 10 százalékos rezsiköltség-csökkentést.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már a következő fűtési szezontól, vagyis ősztől ismét legalább tíz százalékkal csökkenjen a gáz és a villany ára - közölte Rogán Antal keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: azt is kérik a kabinettől, hogy a szeptember elején esedékes kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésre készítse el a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveit.

Rogán olyat kér a kormánytól, amit már két hónapja bejelentett

A Portfolio.hu hívta fel a figyelmet, hogy Rogán Antal egyébként még április közepén tájékoztatott arról, hogy a Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket, így kérdéses, hogy a frakcióvezető most pontosan miért szólalt fel ismét ebben a témában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alacsony - a piaci mechanizmusok által indokoltnál alacsonyabb - ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Kivéve, ha a kormányzat minden eddiginél átfogóbb épületenergetikai stratégiát, s hozzá tartozó pályázati rendszert hirdet - bár erre eddig sem láttunk példát. Alapvető közgazdaságtani fogalom ugyanis, hogy az alacsonyabb ár az adott jószág nagyobb mennyiségű fogyasztására ösztönöz. A már érvényben lévő, illetve a további csökkentések tehát nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Az intézkedés így végeredményben sem az ország energiaszámláját, sem energiafüggőségét nem mérsékli, és a lakosság terhei is csak látszólag csökkennek. Az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb ugyanis mindenképp fizetni kell. Arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevétel miatt elmaradt beruházások hosszútávon még pótlólagos tőkeinjekciót is igényelhetnek - ez pedig végső soron nem oldható meg majd más forrásból, csakis brutális méretű áremelésből.

 

 

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés,