Vészhelyzetet hozhat a rezsivágás: erre senki sem gondolt?

Nagy Bálint2013. május 22. 05:31

Jelentős vészhelyzet alakulhat ki Magyarországon a kéményseprők rezsióradíjának megvágása miatt. Az első problémák már idén ősszel jelentkezhetnek.

A kormány 2013. május 15-i ülésén döntött a kéményseprés rezsióradíjának csökkentéséről. Ennek értelmében az 1 egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg 50 százalékkal mérséklődik Magyarországon. A közszolgáltatás díjának meghatározása a kormányrendelet alapján az 1 egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával történik. Az ellátásért felelős önkormányzat az összeghatárra, a közszolgáltatási feladat tartalmára és a település szerkezetére figyelemmel helyi rendeletben rögzíti a tarifát. Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető legmagasabb összege az eddigi 4000 forint helyett 2013. július elsejétől legfeljebb 2000 forint lehet.

Bár a kormány döntése mögött, mint indok ezúttal is a "családok terheinek mérséklése" áll, ugyanakkor szakmai egyeztetések híján, amit a most megnyerünk a vámon, azt majd elveszítjük a réven. "Az Ipartestület valamennyi tagja sajnálattal veszi tudomásul, hogy a díjcsökkenés kapcsán semmilyen szakmai egyeztetésre nem került sor sem a döntéshozókkal, sem a döntést előkészítőkkel" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elnöke.

Mint mondja, a 2000 forintban megállapított egységdíj maximum csak a kéményseprő munkát végző állomány bérköltségére nyújt majd fedezetet. A jelenlegi bérezési struktúra alapján a szolgáltatás dokumentációs, ügyfélforgalmi, gazdálkodási és technikai feltételét biztosító háttere már nem lesz fenntartható. Az elnök tájékoztatása szerint a szolgáltatásokat 100 százalékbanosan magyar tulajdonosú kis- és középvállalkozások, illetve önkormányzati szereplők látják el. Kompenzáció hiányában viszont ezek bedőlésével és munkahelyek megszűnésével lehet számolni. Pedig a jogszabályokban előírt feladatok ellátásához létszámbővítés lenne indokolt.

Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető, 2000 forintban megállapított legmagasabb összege csak abban az esetben nem okoz majd megoldhatatlan problémát Vidra Zoltán szerint, ha a szolgáltatók a további csökkentés ellenértékét kompenzációban megkaphatják majd. Amennyiben viszont kizárólag az önkormányzati tulajdonú-résztulajdonú szolgáltatók kapnak majd kárpótlást a tulajdonos önkormányzatoktól, úgy a vállalkozási formában működő szolgáltatók ellehetetlenülnek.

A legsúlyosabb probléma ugyanakkor, mely számos magyar háztartást is érint már a következő fűtési szezonban kiütközhet. "A lakosság szempontjából már most is jelentős veszélyhelyzet alakulhat ki, mely ténylegesen a fűtési szezonnal jelentkezik az által, hogy a folyamatosan hírelt díjcsökkenések hatására a szolgáltatók az ellátási területek nagy részén a lakosság ellenállása miatt az ütemezett szolgáltatást nem tudják megvalósítani" - mondja Vidra Zoltán. Az életveszélyes kémények felderítése pedig prioritást kellene, hogy élvezzen. Főként, hogy rossz kéményekben bővelkedik Magyarország. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint például bár egyre inkább csökkenést mutat a szén-monoxid mérgezések darabszáma, ez ugyanakkor a döntés nyomán könnyen újra emelkedésnek indulhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A szolgáltatás szereplői remélik, hogy módjuk lesz a jogszabályok alkotóival szakmai és gazdasági alapon egyeztetni, és a média hírek hatásait normalizálni, illetve a 2013. január 1-től hatályos 2012. évi XC. törvény 10. §-ának (3) fejezetére felhívni a figyelmet, mely szerint "A közszolgáltatás díjának fedezetet kell biztosítania a hatékonyan működő vállalkozás ráfordításaihoz és a közszolgáltatással összefüggő működés fejleszthető fenntartásához" - hívja fel végezetül a figyelmet az MKOI elnöke.

Jobb, ha tudod!
Az elmúlt években a CO-mérgezések növekvő száma alapvetően a megfelelő ellenőrzés és karbantartás hiányára, illetve az elégtelen levegő-utánpótlásra vezethetők vissza. A szén-monoxid érzékelők viszont - bár jó szolgálatot tesznek -, de nem a CO-mérgezések megelőzését szolgálják, hanem kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek minimalizálását segíthetik elő. Fontos tehát annak tudatosítása, hogy családunk és vagyonunk védelmében elsősorban a megelőzés a fontos. A tüzelőberendezések, illetve kémények (égéstermék-elvezetők) rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával csökkenthetők jelentős mértékben az épület-gépészeti berendezések használatából fakadó kockázatok.

 

Címkék:
lakás, rezsicsökkentés, kémény, rezsióradíj,