Kertes házban laksz? 5 milliós bírsággal játszol

Pénzcentrum2013. május 7. 11:02

A legfrissebb előrejelzések szerint heteken belül várható a parlagfű tömeges kelése Magyarországon. Bár a hatóság csak július elsejétől bírságolhat, az irtást már most érdemes megkezdeni. Ellenkező esetben csak nehezen tudjuk majd felvenni a harcot a gyomnövénnyel. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet.

Bár a zivataros időjárás következtében ideiglenesen csökkent a hazai pollenszennyezettség, egy-két héten belül azonban az allergiások újabb ellenfelet kapnak. A következő hetekben várható ugyanis a parlagfű tömeges kelése. "Jelenleg szórványosan figyelhető meg a parlagfű kelése, a növények csíranövény vagy 2 valódi leveles fenológiai állapotban vannak, a szakemberek szerint azonban 1-2 héten belül tömeges kelés várható" - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb tájékoztatójában. A parlagfű okozta allergia szezon ugyan még messze van, s a hivatal is csak július 1-jétől bírságolhat a gyomnövény miatt, az irtást ugyanakkor mihamarabb érdemes megkezdeni. Főként, hogy azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után nagymértékű gyomosodás várható.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A határnap nagy biztonsággal került megállapításra, mert eddig az időpontig nem éri el a parlagfű a virágzó állapotot. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

KATTINTS! "Fotók: eladó a legendás Horthy-villa"

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt. Azonban belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon, mivel a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az ügyfél nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

Parlagfű a kapun kívül? Simán megbüntetnek!
A önkormányzatok gyakorta kötelezik az ingatlantulajdonosokat, hogy rendszeresen végezzék el a telekhez tartozó közterület rendben tartását is. A helyi szinten érvényes környezet és természet védelméről szóló rendeletek értelmében mindenkinek kötelessége és önös érdeke a saját ingatlana előtti közterületet és csapadékvíz-elvezető árkokat tisztántartani és a kertészeti karbantartásokat elvégezni. Az adott területen a növényvédelem, az ingatlan zöldterületének létesítése, fenntartása, gondozása, a kártevők és az allergén növények irtása az ingatlantulajdonos kötelessége. Az érintett közterület az ingatlan telekhatárától az út széléig tart.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

Még a virágzás előtt!!!

A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Az irtásra többféle mód is kínálkozik:

  • Gyomlálás: A parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni.
  • Kaszálás: A környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.
  • Vegyszeres gyomirtás: A parlagfű terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg. Azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotáig hatásos.
  • Életlehetőségek csökkentése: Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.

 

Címkék:
lakás, ingatlan, bírság, allergia, nébih, parlagfű,