Ezek a legkisebb lakások Budapesten: mégis milliókba kerülnek + képek

Pénzcentrum2013. április 13. 08:08

Pofátlan-, a piacinál jóval magasabb négyzetméterárakon kínálják Budapest legkisebb, gyakran élhetetlen "lakásait".

Különleges lakásokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal a legkisebb fővárosi ingatlanok, vagyis a mikrograzonok háza tájára kalauzoljuk el olvasóinkat. A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt, maximum 15 négyzetméter alapterületű, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban közel 130 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át a 15 négyzetméterben megállapított maximális mérethatárt. A statisztikák szerint a 15 négyzetméter alatti ingatlanok legnagyobb része - közel fele - a belvárosi kerületekben található, de akad hirdetés a budai-, és a pesti külső kerületekből is.

A legkisebb fővárosi ingatlanok 8 négyzetmétertől kezdődnek, többnyire galériázottak, s a zuhanyfülkés mellékhelyiség, illetve az aprócska konyhaszekrény mellett csoda, ha elfér bennük egy fotel a sarokban - vagy egy ablak. Nem, ez nem vicc, akad milliókért kínált, garzonlakásnak csúfolt, ablak nélküli raktárhelyiség is a piacon. Pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a lakás legalább egy lakószobájának napfény által benapozottnak kell lennie (kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé - a szerk.)! Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, azonban többségük egy engedélyezési eljáráson biztosan nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű.

Az egyik legolcsóbb budapesti mikrogarzont a józsefvárosi Csobánc utcában kínálják megvételre. A teljes körűen felújított, 8 négyzetméteres lakásért 3 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. S, bár a bútorok, gépek többsége is a vételár részét képezik, a lakás 375 ezer forintos négyzetméterára még így is jóval a kerületi átlag felett van. A prímet azonban mindenképp az a Váci utcai minigarzon viszi, amelynek négyzetméterára sok luxuslakásét is lepipálja. A Fővám tér közelében található, 9 négyzetméteres lakás irányára 7,5 millió forint. Esetében a 833 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a legnívósabb lakóparkok szintjét közelíti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár igaz, hogy a Váci utca ingatlanpiaci szempontból kiemelt övezetnek számít - az átlagosnál jóval magasabb négyzetméterárakkal -, azonban ebben az esetben gyakorlatilag semmi nem indokolja ezt a drágaságot. Mint ahogy a legtöbb minigarzon esetében sem. Vélhetően a legtöbb tulajdonos az árazás során abba a hibába esik, hogy a valós piaci értéken egyszerűen nem érné meg számukra az ingatlan eladása a vesződést, ezért inkább túlértékelik a funkciókat. Szűk piaci szegmens révén mélyebb információ ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre. Ahogy arról sincs adat, hogy ezeket az ingatlanokat, valójában kik keresik.

 

Címkék:
lakás, lakáshirdetés, ingatlan, garzon,