Uniós pénzből újulnak meg nagyvárosaink

Pénzcentrum2013. március 4. 13:34

Az elmúlt években országszerte 20 projekt vette kezdetét az Új Széchenyi Terv szociális városrehabilitációjának keretében. Összesen közel 24 milliárd forint uniós forrásból újulhatnak meg többek között Kecskemét, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Szolnok, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Szigetszentmiklós elmaradott városrészei és Budapest négy kerülete is.

Az országosan megvalósuló program 12 vidéki várost érint. Kecskeméten például 12 önkormányzati lakás felújítása, új játszótér, sportudvar és fedett buszmegállók építése valósul meg. Hódmezővásárhelyen többek között 7 társasház homlokzata újul meg, iskola, plébánia rekonstrukció történik és új közösségi centrumban gondoskodnak a helyi lakosok felzárkóztatásáról. Kaposváron kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekjólét és a fiatalok védelmének támogatására. Nyíregyházán bölcsőde, óvoda és iskola felújítása a cél, valamint munkaerőpiaci beilleszkedést, közösségfejlesztést és bűnmegelőzést segítő programokat is szerveznek majd. Országunk hetedik legnagyobb városában ezen túl tíz panel épület energetikai korszerűsítése történik meg.

Debrecen új közösségi házzal gazdagodhat, az egészségmegőrzés érdekében pedig új park, játszótér és sportudvar épül. Szolnokon közel 50 lakást újítanak fel, növelik a közbiztonságot és a zöldfelületek mennyiségét. Veszprémben panel rehabilitáció, parkosítás, oktatási intézmények megújítása, illetve rekreációs tevékenységek valósulnak meg. Tatabányán 22 társasházban kerül sor fűtéskorszerűsítésre, ezen túl energiatakarékos közvilágítás, új közterületek és játszóterek várják a lakókat a jövőben. Székesfehérváron iskola, óvoda és templom felújítás és a közbiztonság növelése mellett a Gaja-patakon a gyalogos és kerékpáros közlekedés számára új híd épül. Dunaújvárosban 765 lakás energiaköltségei csökkenhetnek, valamint a helyi játszótér és sportterület megújítása mellett közműfejlesztés és térfigyelő rendszer telepítése is történik. Szigetszentmiklóson a József Attila lakótelep tündökölhet új fényben és külön hangsúlyt kap a Pest megyei településen az idős emberek támogatása.

Budapesten négy kerületben történik szociális célú városrehabilitáció. A Józsefvárosban a Magdolna Negyed Program folytatásaként 28 lakóépület újul meg, amely 770 szociális bérlakást érint. Továbbá 13 társasház kerül részleges felújításra. Ezen túl Rákospalotán, Ferencvárosban és Csepelen például lakóházak, panel épületek és iskolák felújítása valósul meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében megújuló városrészek és a hozzájuk kapcsolódó programok hosszú távú megoldást biztosíthatnak a helyi lakosok társadalmi felzárkózásában. A megvalósuló projektek jelentős része 100 százaléks vagy közel teljes mértékű uniós támogatást kapott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
lakás, unió,