Villanyszámla: most megtudhatod, mennyivel fizetsz kevesebbet

Pénzcentrum2013. február 26. 11:05

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt, emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMÛ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Németh Szilárd kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásában közölte: a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és a rezsicsökkentés-ellenes magatartását tapasztalva a fogyasztók érdekében törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Ebben a már elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentést a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítik, hogy "minden trükközést" kizárhassanak. Minden szolgáltatót köteleznek továbbá arra, hogy a rezsicsökkentés tényéről "számszakilag alátámasztva" tájékoztassák a fogyasztókat.

Kattints! "Ennyit jelent egy magyar családnak az újabb rezsicsökkentés"

A fideszes képviselő a Fidesz-KDNP nevében a leghatározottabban visszautasította az ELMÛ-nek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban minden fogyasztónak eljuttatott, szerinte "nyíltan politikai tartalmú" levelét, valamint közölte azt is: nem fogadják el a Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás. Németh Szilárd bejelentette: az ELMÛ levele és a Főtáv bejelentése kapcsán soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

Részletek az ELMÛ leveléből:

Az állam határozza meg a magyar háztartások által fizetendő villamosenergia árát - írják a levél 2. pontjában - "A számla összege három fő részből tevődik össze: az energia ára, a hálózati rendszer üzemeltetésének költsége, valamint az adók. A lakossági piacon a szolgáltatók árambeszerzési költségeinek és maximális árrésének, melyből az üzemelést oldják meg - elismert mértékét jogszabály határozza meg, melynek betartását a Magyar Energia Hivatal rendszeresen ellenőrzi. A hálózati díjak minden eleme szabályozott, az adó mértéke pedig jogszabályban meghatározott. Ezektől a fix tarifáktól a szolgáltatóknak nincs lehetősége felfelé eltérni, ezért a médiában hangoztatott "trükközés" kizárt."

A fogyasztóknak küldött tájékoztató 4. pontja szerint pedig az áram árának több mint háromnegyede adó és egyéb, állami és más vállalatokhoz befolyó díjtétel. Mint írják: "Az egyetemes szolgáltató a villamos energia ellátási láncnak valójában csak a legvégső, kis eleme. Az eladott áramot a nagykereskedőtől (főleg a Magyar Villamos Művektől) szerzi be, a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott áron. Az energia fogyasztóhoz szállítását a hálózaton keresztül az átviteli és elosztó hálózati szolgáltató biztosítja, szintén szabályozott áron. E három szereplő költségeit az egyetemes szolgáltató a villanyszámla beszedése után azonnal tovább is utalja nekik. A számlán külön soron szereplő pénzeszközök és az áramot terhelő ÁFA szintén nem maradnak a szolgáltatónál."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben kíváncsi vagy az Elmű fogyasztóknak kiküldött levelére, KATTINTS IDE!

Így néz ki az új közüzemi számla

Február 19-én lépett hatályba az az előírás, mely meghatározza a jövőbeli a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók által alkalmazható számlák képét, annak elősegítése érdekében, hogy a fogyasztók számára egyértelműen kitűnjön a 10 százalékos rezsicsökkentés eredménye. A számlák első oldalán - a mintaszámlák szerint - színes háttérrel kiemelve fel kell tüntetni azt is, hogy a rezsidíj csökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen mennyi az energiafogyasztó megtakarítása az adott elszámolási időszakban, továbbá 2013. január 1. óta.

A mintaszámlák első oldalán látható az elszámolási időszak, a felhasználó adott számlában elszámolt energiafogyasztása, az általa fizetendő összeg és a fizetési határidő, míg a díjtételek részletezése a hátoldalon található.

 

Címkék: