A fogyasztók fizethetik meg a vezetékadót is

Pénzcentrum2013. február 5. 09:01

Áthárítanák a fogyasztókra az idén rájuk kivetett vezetékadót és a megemelt Robin Hood-adót a szolgáltatók - írja a Népszabadság.

A napilap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint az áram- és gázszolgáltatók bíróságon támadták meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) decemberi tarifadöntését. Mint írták, érvelésük szerint a MEH által kihozott számadatok nem tükrözik a cégek valós költségeit: a hivatal jelentősen visszametszette az alkalmazható tarifákat, lehetővé téve a kormányzat által megfogalmazott rezsicsökkentési célt.

A nem lakossági - azaz céges - fogyasztók tarifáit ugyan jóval kevésbé csökkentették vagy akár növelték is, de ez a szolgáltatóknál keletkezett hiánynak csak egy részét ellensúlyozza. Hozzátették: a szolgáltatók keresete szerint a tarifáik kiszámítására léteznek képletek, amelyekbe "csak" be kell helyettesíteni bizonyos költségtételeiket. Ezekből pedig a hivatal meglátásuk szerint sokat egyszerűen kihagyott, vagy éppen rosszul számolt.

A lap több forrásból is úgy tudja, hogy a keresetek egyik sarkalatos pontját az idén bevezetett új adók jelentik. Ez a vezetékek hossza után fizetendő közmű-, illetve a nyereség után járó, megemelt Robin Hood-adó. A két tételből a kormány idén összesen több tízmilliárd forint bevételt remélhet - fűzték hozzá.

 

Címkék: