Évekig víz nélkül maradhat többszáz magyar település

Pénzcentrum2012. október 15. 08:31

Karácsony második napjától honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet csaknem 300 településen - írja az atv.hu.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór fluorid tartalmát. Az előírt értékeknek "csak" 365 településen, összesen 871 ezer lakost érintően nem felel meg a vízminőség.

Ugyanakkor az Ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van, a belügy adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. A végső határidő 2014 év vége, de az nem igazán életszerű, hogy másik 18, szintén nagyszabású dél-alföldi projekt ugyanabban az időben készüljön el, már csak azért sem, mert a szakértelemmel rendelkező kivitelezőből csak 2-3 van a régióban.

A többi településen azonban meg kell oldani az átmeneti vízellátást - erre vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium kapott megbízást. Erre a feladatra a kormány mintegy 2,85 milliárd forintot különít el.

 

Címkék: