Van remény az egygyermekes családoknak is

Nagy Bálint2012. május 16. 05:21

Hamarosan számos jelentős ponton változik a Nemzeti Eszközkezelő programja; többek között például az egygyermekes családok is részt vehetnek majd benne - értesült a Pénzcentrum.hu. A megvásárolt lakásoknak ugyanakkor eddig se híre se hamva, sőt még a vásárlás ütemezéséről szóló kormányrendelet sem született meg. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzat ezidáig mindössze 3 milliárd forintot irányzott elő a program beindítására. Pedig Giró-Szász András kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint idén mintegy 8 ezer ingatlannak kellene a NET kezelésébe kerülnie.

A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében módosul a kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának működése során szerzett tapasztalatok alapján, a jelenlegi törvényi szintű szabályozás helyett rendeletben határozza majd meg a kormány a szociális feltételeket.

A minisztérium tájékoztatása szerint ezek körében a legjelentősebb változás az lesz, hogy az a hiteladós - vagy a vele egy háztartásban élő házastársa, vagy élettársa - is jogosult lesz a Nemzeti Eszközkezelő programjában részt venni, aki háztartásában legalább egy gyermeket nevel és családi pótlék felvételére jogosult. Mint ismert, korábban ezt a feltételt 2 gyermekben határozták meg, így ezzel a módosítással jelentősen kibővül azok köre, akik részt vehetnek majd a programban. A törvénymódosítási javaslat alapján a másik fontos változás az lesz, hogy a Nemzeti Eszközkezelő rendszerébe bekerült ingatlanokat nem kell majd a kényszerértékesítési kvótában figyelembe venni.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 1 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie:

- a hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

További részletek: "Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek"


Hol van a pénz, hol vannak a lakások?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány elfogadta a Bankszövetséggel kötött módosító javaslatot, miszerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 2014-ig összesen 25 ezer kényszerértékesítés alá vont ingatlant vesz majd kezelésbe. Azt ugyanakkor külön kormányrendelet fogja majd szabályozni, hogy az Eszközkezelő havi szinten hány ingatlant vásárolhat majd meg a bajba jutott hiteladósoktól. Az NFM lapunknak küldött tájékoztatása szerint a szükséges törvénymódosítást a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan benyújtja az Országgyűlésnek. A javasolt módosítások életbe lépéséig azonban a hatályos jogszabály keretei között működik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.


A mai napig ugyanakkor csak annyit tudni, hogy az idei évben a költségvetési törvény ingatlanvásárlásra mindössze 3 milliárd forintot irányzott elő. Ezt az összeget a döntéshozók pedig a program elindításához rendelték hozzá. Pedig Giró-Szász András kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint idén mintegy 8 ezer ingatlanra kellene az Eszközkezelőnek rátennie a kezét. Ebből a keretből 5 milliós vételárral számolva viszont alig 600 ingatlanra futja. A teljes idei kvóta megvásárlására, óvatos becsléssel is több tízmilliárd forintra lenne szükség. Felmerül tehát a kérdés, miből lesz pénz a kormány által előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására 2012-ben? Erre vonatkozó tájékoztatást ugyanakkor nem kaptunk a tárcától.

Az NFM-től csak annyit tudtunk meg, hogy a felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, az Országgyűlés döntését követően pedig jelentősen emelkedni fog a programban részvételre jogosultak száma is. Az ingatlanok elhelyezkedésére, értékére vonatkozó adatok viszont egy későbbi időszakban lesznek csak értékelhetőek.

 

Címkék:
zálogkötelezett,