Hol van a pénz? Pár száz lakásra futja csak az eszközkezelőnek

Nagy Bálint2012. március 22. 14:41

Egyelőre nem tudni, miből lesz pénze a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) a 2012 végéig előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására. A kormányzat által eddig biztosított keretből ugyanis mindössze pár száz ingatlanra futná.

A kormány és a Bankszövetség korábbi megállapodása értelmében a NET 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot - erősítette meg Gíró-Szász András kormányszóvivő tegnap, sajtótájékoztatón.

Mint ismert az eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül. A törvény pedig egyértelműen meghatározza az egy lakóingatlanért fizethető maximális vételárat. E szerint Budapesten, illetve a megye jogú városokban maximum 8,25 millió forintot, az egyéb városokban maximum 5 millió forintot, a községekben pedig maximum 3,5 milliót fizethet a NET a kijelölt ingatlanokért.


A NET lapunkat úgy tájékoztatta: "A Kormány és a Bankszövetség decemberi megállapodása értelmében a Kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 25 ezer darab ingatlant tudjon megvásárolni 2014 év végéig. Az idei évben a költségvetési törvény ingatlanvásárlásra 3 milliárd forintot irányzott elő. Ezt az összeget a döntéshozók a program elindításához rendelték hozzá."

Ebből tehát egyértelműen látszik, hogy egyelőre mindössze 3 millárd forint áll a NET rendelkezésére. Ebből a keretből 5 milliós vételárral számolva viszont alig 600 ingatlanra futja. A teljes idei kvóta megvásárlására pedig óvatos becsléssel is több tízmilliárd forintra lenne szükség. Felmerül tehát a kérdés, miből lesz pénz a kormány által előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására 2012-ben?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: