Panelban laksz? Így nehéz lesz szigetelni

Pénzcentrum2012. március 7. 09:05

Jelentős csúszással folyósítják a hatóságok a panelprogram állami támogatási részét, ráadásul érzékelhetően lassultak a kapcsolódó banki döntések is - írja a Napi Gazdaság.

Továbbra is hatalmas gondot okoz a kivitelező cégeknek, hogy a panelprogram állami támogatását olykor jelentős késéssel fizetik ki. A tapasztalatok szerint nem ritka az önkormányzatok részéről 90−180, az állami oldalról pedig a 90 napos késés sem.

További gondot okoz, hogy alábbhagyott a bankok hitelezési lelkesedése, ennek egyik fő oka a pénzintézetek informális megnyilatkozásai alapján, hogy a végtörlesztések alaposan megterhelték őket. Ennek következtében egyértelműen és érezhetően lelassult idén a döntési mechanizmus, így a pénzek folyósítása is vontatottabbá vált.

A pénzeket a kivitelezés után fizetik ki, az eljárásrend szerint az állami támogatás lehívása az utolsó mozzanat az önrész biztosítása, illetve a lehetséges önkormányzati dotáció után. A késések azonban olykor akkorák, hogy mielőtt a kivitelező pénzéhez juthatna, az adóhivatal máris benyújthatja "a számlát" a vonatkozó áfatétel befizetésére, és akár inkasszót is kivethet, ami végső soron a cég felszámolásához vezethet.

A panelprogram ügyintézésében több szereplő vesz részt, ha ezek bármelyikénél probléma lép fel, az megakaszthatja a teljes folyamatot, ráadásul a programmal a tapasztalatok szerint túl sok adminisztrációs kötelezettség és papírmunka jár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: