Rezsipara: így csökkenhet a Te számlád is

MTI2012. március 1. 19:01

A közszolgáltatások "okos mérése" növeli a fogyasztók választási lehetőségeit, ami csökkentheti költségeiket, de Magyarországon még hiányoznak a szükséges jogszabályok még a kísérleti projektek elvégzéséhez is - összegezhető az energiapiaci szereplők véleménye, amely az Energiainfo.hu internetes szakportál csütörtökön Budapesten tartott sajtóbeszélgetésén hangzott el.

Az okos mérés Szász Lajos, a Magyar Telekom projektmenedzsere meghatározása szerint tulajdonképpen az értéklánc egyik eleme, nem más, mint a fogyasztói információk összegyűjtése és hasznosítása a gazdaságosság érdekében, a piaci szereplők előnyére.

Drucker György, a portál vezető elemzője arról beszélt, hogy kisebb áram-, gáz-, vízfogyasztó egységeket lehet kialakítani a termeléstől kezdve a helyi igények kiszolgálására, és ezek az önszabályozó egységek alkotnák a nagyobb rendszert.

A fogyasztó és a szolgáltató közötti mérés lényege - akár áramról, gázról, hőről, vagy vízről van szó - az olyan kétoldalú kapcsolat, amely széles skálán értelmezhető "okosság". Ilyen például az előrefizetős kártyás mérő, vagy a háztartási méretű megújuló termelők esetében alkalmazott "oda-vissza" mérők.

Szász Lajos arról számolt be, hogy a Magyar Telekom már dolgozik okos mérés rendszerben a saját fogyasztásának szabályozásában.

Az E.ON szintén próbálkozik már az okos méréssel - mondta el Veisz Imre, az E.ON Hungária Zrt. műszaki stratégiai osztályának vezetője. Kísérleti projekteket indítottak a mérők technológiájára, a fogyasztói körök meghatározására és az információtechnológiára. A Magyar Energia Hivatal koordinálásával folyik annak a fogyasztói körnek a kiválasztása, amelyben kísérletként bevezetnék az okos mérést. A hivatal arra számít, hogy az okos mérés eredményeként országos szinten 3-4 százalékkal csökkenhet az energia felhasználás. A kísérleti projektnek ezt kellene igazolnia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unió 2020-ig 80 százalékban írná elő az okos mérők alkalmazását, ha az gazdaságos. Szász Lajos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy főleg a technológiai szállítók "vezérlik" a közszolgáltatók fejlesztéseit is, ez az infokommunikációban egyértelműen megmutatkozik.

 

Címkék: