23 ezer forintot nyerhetsz egy mozdulattak: mi lehet a titka?

Pénzcentrum2012. január 3. 19:36

Micsoda pazarlás! Egy friss, brit tudósok által készített tanulmány látott napvilágot, mely szerint a szigetország lakói mintegy 134 millió fontot (51 illiárd forint) dobnak ki az ablakon évente csupán amiatt, hogy rendszeresen túltöltik mobiltelefonjaikat, illetve laptopjaikat.

Átlagos töltési idők:
Mobil - 2 óra
Laptop - 2 óra
Porszívó - 3.5 óra
Mp3 player - 4 óra
Digitális kamera - 2 óra

Egy brit tudósok által készített friss kutatás szerint átlagosan 60 fontot (22 800 forint) spórolhat évente az, aki nem tölti túl feleslegesen elektronikai eszközeit. A felmérés szerint az emberek elsősorban a mobiltelefonjaikat, a laptopjaikat, illetve az iPodjaikat hagyják feleslegesen a töltőre dugva, de sokszor előfordul például elektromos fogkefékkel, kézi porszívókkal, és drót nélküli, vezetékes telefonokkal is ugyanez.


A kutatás készítői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra; azon túl, hogy az elpocsékolt energia rengeteg kidobott pénzt jelent egy-egy háztartásnak, még az elektronikai eszköz akkumulátorának élettartamát is jelentősen csökkenti. "Egyre több elektronikai eszközt használunk mindennapi életünk során, éppen ezért rendkívül fontos, hogy egy kis odafigyeléssel is rengeteget spórolhatunk" - jegyezte meg a kutatás kapcsán Emma Thompson, az E.ON munkatársa.

 

Címkék: