Fagyos év lehet 2012: emelkednek az energiaárak

Pénzcentrum2011. december 29. 15:25

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, és a forintárfolyam mozgásai - következtében "árrendezés" indokolt 2012. január 1-jétől - tudatta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Kormány állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010 áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A távhő árát a Kormány 2011. március 31. óta változatlan szinten tartotta.


Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai - következtében azonban az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. Éppen ezért "árrendezés" indokolt 2012. január 1-jétől.


A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben - országos átlagban 2,7 százalékkal - emelkednek.

Korábban: "Elszállt a rezsi Magyarországon: tippek a spóroláshoz"

A földgáz esetében az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.


A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Cikkünk nyomán: "Nem segít a rezsi befagyasztása: ezért mondott le az államtitkár?"

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint ugyanakkor az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja majd meg az infláció várható szintjét. Mint írják: "2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak."

 

Címkék: