Lakás végtörlesztés miatt 100 millióért eladó

Pénzcentrum2011. december 14. 19:35

Rohamosan fogy az idő, december 30-ig be kell jelenteni a hitelező pénzintézetnél a végtörlesztési szándékot. Nincs lemaradva az sem, aki most dönt úgy, hogy lakáseladással rendezné hitelét.

Jelentősen, mintegy 25 százalékkal megemelte az ingatlanpiaci adás-vételek számát a végtörlesztés - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A rendelkezésre álló rövid időszak tehát megmozgatta a vevői oldalt is, hiszen az egyébként is mélyponton lévő ingatlanárakhoz képest további, átlag 5-10 százalékkal olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni.

Az egyetlen, érthető eladói kritérium a gyors lebonyolítás, hiszen a banknál történt bejelentéstől kezdve mindössze 60 nap áll rendelkezésre a kifizetéshez, vagyis ezalatt kell a vevőnek is produkálnia a teljes vételárat. A korábbi, 100 nap feletti értékesítési átlagidő azonban kérdésessé tette a folyamatot, főleg a decemberi bejelentők számára. Az eladási adatok azonban megnyugtatóak.

Az értékesítési idő látványosan lerövidült az utóbbi időszakban. Az átlag vidéken 44, a fővárosban pedig 39 nap. A zömmel, körülbelül 80 százalékban készpénzes vevők jól használják ki a gyorsan hozzáférhető forrásaikat és hamar döntenek az átmeneti, kiváló ajánlatokból.

Az eddig lebonyolított tranzakciók arra is rámutattak, hogy bár vannak keresettebb lakástípusok, ezek mégsem térnek el nagyban a szokásos paraméterektől. Budapesten 6-8, vidéken pedig 6 millió forintig bezárólagos árkategóriában vették legnagyobb arányban az érintett lakásokat. Természetesen az jóval az átlag felett is történtek bőven eladások. Budapesten a II. kerületben például nem kevés számban ütöttek nyélbe 100 millió fölött ilyen üzletet és vidéken is több 50-60 milliós ház kelt el a végtörlesztés okán.

A leendő vásárlók megnyugodhatnak a végtörlesztés miatt kínált ingatlanok minőségét illetően is, ugyanis a kínált lakások fele kifejezetten magas minőségű és további 35 százalék jónak mondható. Kevés a felújítandó lakás (2%) a kínálatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében elmondható, hogy nincs elkésve még az az eladó, aki az utolsó pillanatban, vagyis december 30-án jelenti be a bankjánál végtörlesztési szándékát, sőt szinte kötelező. Aki nem jelenti be, annak ugyanis végleg elment a lehetőség, pedig a jövő év első két hónapjában még személyes, vagy külső tényezők is befolyásolhatják az eseményeket. Aki azonban nem jelentette be (következmények nélkül) a szándékát, az később már nem teheti meg!

 

Címkék: