Ők tervezhetik meg a kormány "nagy" álmát

Pénzcentrum2011. december 7. 08:35

Az év végéig kiírják az ócsai szociális lakópark házainak építészeti kialakítását célzó tervpályázatot. Méghozzá az eredeti elképzelésektől eltérően nem a majdani kivitelező kiválasztásával egyidejűleg, egy közbeszerzési tender keretében, hanem attól függetlenül, meghívásos formában - írja a Népszabadság.

Az első ütem nyolcvan épületének megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot a költségvetési források megnyílása után, a jövő év elején hirdetik meg. A korábbi tervek szerint a kivitelező mellett ezen a tenderen választották volna ki a technológiát és az építészeket is, mivel a három dolog erősen függ egymástól.

Az új verzió szerint külön pályázatot hirdetnek. Az építészcsapat kiválasztását célzót zárt, meghívásos formában még az idén kiírnák, míg a kivitelezőket nyílt közbeszerzési eljárás keretében keresnék meg a jövő év elején. A kiválasztott építészirodáktól a lakóparkban építendő valamennyi házméretre ( 40, 50, 60, 70 és 80 négyzetméter) javaslatot várnak.

Bár arról még mindig nem született döntés, hogy miből és hogyan épüljenek fel a házak, a kormány tervei szerint energiatakarékos házakat építenének. Ugyanakkor a legutóbbi hírek mégis arról szóltak, hogy nem a legmagasabb energetikai besorolással épülnek majd fel a házak.

Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, "A+" energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció - nyilatkozta korábban Szaló Péter. Mint azt a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára kifejtette; a passzív házhoz közelítő energiahatékonyságú épületek építése aránytalanul sokba kerül, így végül a "B" energetikai besorolású épületek mellett döntöttek. Az Ócsa határában épülő bérlakásokra 5-6 milliárd forintot szán a kormány.

Korábban: "Rózsadombi lakásokat is vehetnénk az ócsai telep árain"

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A program kidolgozása ugyan a Belügyminisztérium feladata (a tárca írta ki az építészeti ötletpályázatot is), ám a leendő bérlők kiválasztásának menetét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dolgozza ki az év végéig. Az épületek átadása után a Nemzeti Eszközkezelő is bekapcsolódik a programba.

Mint ahogy arról korábban a Pénzcentrum.hu beszámolt a korábbi ötletpályázat továbbtervezésre vonatkozó ajánlása három életmód-modellt határoz meg: A külső (budapesti) munkahellyel rendelkező bérlők, akik saját telkükön csak kiegészítő jövedelemforrásként konyhakertet művelnek és gyümölcsöt termelnek, esetleges kisállat-tartással kiegészülve. A részben piacra termelő bérlők, akik saját telkükön kívül közösen, vagy egyénileg bérelve további kertterületet művelnek meg. Végül pedig a piacra termelő bérlők, akik további szántók, legelők bérlésével állítanak elő terményt vagy takarmányt, illetve nagyállat-tartást is megvalósító kisgazdaságot-kisszövetkezetet működtetnek. A zárójelentés kitér az önkéntes jelentkezők (bérlők) kiválasztási kritériumára is, mely szerint együttműködésre hajlandó és alkalmas családokat várnak.

 

Címkék: